Η λειτουργία του ΟΝΕΚ συζητήθηκε στη Βουλή

Τη λειτουργία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Η Επιτροπή, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της Ζαχαρίας Ζαχαρίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) στα πλαίσια της συνεδρίας και το γενικότερο θέμα του ελέγχου λειτουργίας θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΟΝΕΚ,

ανέφερε, «συστάθηκε με νομοθεσία από το 1994 και κινείται σε δύο πυλώνες». Ο ένας, εξήγησε, είναι συμβουλευτικός προς την εκτελεστική εξουσία μέσω του Υπουργείου Παιδείας, και έδωσε το παράδειγμα της Στρατηγικής για τη Νεολαία, η οποία καταρτίστηκε με βάση τις εισηγήσεις των νέων που συμμετείχαν σε προγράμματα του ΟΝΕΚ.

Ο δεύτερος πυλώνας, ανέφερε ο κ. Ζαχαρίου, αφορά την «ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων για τη νεολαία». Έδωσε τα παραδείγματα της χρηματοδότησης προγραμμάτων για πρωτοβουλίες νέων, τη διαχείριση του Erasmus +, επιχορηγήσεις σε φοιτητικές δράσεις και οτιδήποτε, όπως ανέφερε, «έχει σχέση με τη νέα εποχή της νεολαίας με προγράμματα δημιουργικότητας».

Ο οργανισμός, πρόσθεσε, εκπροσωπείται με γραφεία σε ολόκληρη την Κύπρο, ενημερώνοντας ότι ιδρύεται γραφείο του ΟΝΕΚ στον Δήμο Σωτήρας για να καλύπτει τις ανάγκες της επαρχίας Αμμοχώστου.

Ανέφερε ότι μόνο €3,3 εκατ. από τον προϋπολογισμό του ΟΝΕΚ, ύψους €11,3 εκατ., αντλούνται από το κράτος, ενώ το υπόλοιπο αντλείται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Το συνολικό έργο τους αντλεί κεφάλαια, περίπου το 70%, από την ΕΕ», είπε.

Σημείωσε «το θετικό της λειτουργίας του Οργανισμού». Προς αυτό, εξήγησε ότι τρία άτομα εκπροσωπούν τις νεολαίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου του ΟΝΕΚ διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Το παράδειγμά τους, να μπορούν να λειτουργούν ομαδικά, συλλογικά, να μπορούν να εξαντλούν τη συζήτηση και να καταλήγουν στις πλείστες των αποφάσεων σε ομοφωνίες, δίνει και ένα μήνυμα στους πιο μεγάλους και ειδικότερα αυτή την περίοδο, την προεκλογική, που γενικώς μας έχουμε βαρεθεί και εμείς οι ίδιοι», σημείωσε ο κ. Ζαχαρίου.

«Αυτό το δίδαγμα που δίνει ο Οργανισμός Νεολαίας, ας το πάρουμε κι εμείς, ας είμαστε προσεκτικοί, υιοθετώντας θετικές πρακτικές στον προεκλογικό και όχι μόνο άρνηση», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΟΝΕΚ Παναγιώτης Σεντώνας ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του ΟΝΕΚ ενημέρωσε την Επιτροπή για την υλοποίηση της Στρατηγικής για τη Νεολαία, την οποία υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο».

«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο υλοποίησης αυτής της Στρατηγικής», είπε, ενημερώνοντας ότι «ξεκινάει αυτή την περίοδο μια δέσμη νέων προγραμμάτων για ενδυνάμωση της νέας γενιάς της Κύπρου». Τα προγράμματα αυτά, ουσιαστικά υπηρετούν τους στόχους που τέθηκαν στη Στρατηγική για τη Νεολαία, είπε, προσθέτοντας ότι οι στόχοι καταγράφηκαν από τους νέους της Κύπρου, αφού πρόκειται για μια Στρατηγική που «διαμορφώθηκε με την εμπλοκή πέραν των 3.000 νέων».

Ο κ. Σεντώνας ανέφερε, επίσης, ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο ενός ευρύτερου εκσυγχρονισμού του ΟΝΕΚ για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις σημερινές πολλές ανάγκες της νέας γενιάς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα