Συνθήκη της Λωζάνης - Μονόδρομος η αντίδραση της ΕΕ

Παράλληλα με το επικείμενο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι και το θέμα της αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν.

Πρέπει και οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει να παραμείνει ενωμένη και δυνατή, έστω και μετά το Brexit, να αντιδράσει στις τουρκικές δηλώσεις του Ερντογάν αλλά και του Γκιουκτσέκ και να στηρίξει την Ελλάδα και τις διεθνείς συμφωνίες άμεσα και έμπρακτα.

Ο αποπροσανατολισμός όμως της κοινής

γνώμης από τον Ερντογάν, ο οποίος αναφέρεται συνεχώς στα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο, δεν είναι άσχετος ούτε και ασύνδετος με τις επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Είναι κλασική περίπτωση διαπραγμάτευσης πάρε δώσε. Από την άλλη όμως, το 2023 το τουρκικό κράτος παράλληλα με τη συνθήκη της Λωζάνης συμπληρώνουν 100 χρόνια ζωής, και οι συνεχείς αναφορές - αμφισβητήσεις της συνθήκης από τον Ερντογάν, ίσως και να έχουν κάποια βάση μυστικής ρήτρας λήξης της συμφωνίας (όπως επικαλούνται τουρκικοί κύκλοι) που ίσως να αναφέρεται η ρήτρα αυτή σε γεωπολιτικές ρυθμίσεις με τη λήξη της συνθήκης.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμέσως απειλείται με διάσπαση και κατάρρευση, αν δεν λάβει άμεσα τα μέτρα της να υπερασπίσει τα ευρωπαϊκά της σύνορα.

Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, δεν πιστεύω να είμαστε σε θέση άμεσης αντιμετώπισης της οποιαδήποτε τουρκικής απειλής. Η επανατοποθέτηση της συζήτησης του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει άμεσα και σε πλήρη συντονισμό με την Ελλάδα, και από κοινού να προχωρήσουμε άμεσα σε τέτοιες στρατηγικές κινήσεις που θα διασφαλίζουν το ελληνικό μας μέλλον.

Η ένταξη μας στην ΕΕ δεν μας λύνει το πρόβλημα από μόνη της. Χρειάζονται στρατηγικοί εταίροι που θα πρέπει να βρούμε τρόπους να εντοπίσουμε και να προωθήσουμε κοινά συμφέροντα, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα.

* Ο Κωνσταντίνος Καρεκλάς είναι Αντιπρόεδρος Αλληλεγγύης

Keywords
Τυχαία Θέματα