Συνεργασία ΥΠΠ-φορέων για μαθητές με κινητικά προβλήματα

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ανακοίνωσε σήμερα ότι θα γίνει μια πιλοτική προσπάθεια, ξεκινώντας από την Επαρχία Λευκωσία, με μεγάλους φορείς στις δημόσιες συγκοινωνίες οι οποίοι ανά πασά στιγμή θα παρέχουν τα μέσα για την μετακίνηση τόσο ευρύτερα των μαθητών μας όσο και ειδικότερα των μαθητών με ειδικά κινητικά προβλήματα.

Ο κ. Καδής, προέβη στην ανακοίνωση αυτή, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης του, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου,

με τους Διευθυντές των Σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Συνάντηση με Διευθυντές Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

Ερωτηθείς για την σημερινή συνάντηση με τους Διευθυντές των Σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι οι Διευθυντές είναι η ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

«Οποιεσδήποτε πολιτικές κι αν σχεδιάσει το Υπουργείο, αν δεν τις συζητήσει και αν δεν πείσει τους Διευθυντές μας για την αποτελεσματικότητα και την χρησιμότητα τους τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πετύχουν αυτές οι πολιτικές. Άρα με αυτό το σκεπτικό, κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς έχουμε συναντήσεις με τους Διευθυντές όλων των σχολείων της Κύπρου. Σήμερα είχαμε συνάντηση με τους Διευθυντές των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Όπως είπε, είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ανασκόπηση των νέων πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων που εισάγει το Υπουργείο Παιδείας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και να παρουσιάσουν κάποιες καινοτομίες που θα εφαρμοστούν ειδικά κατά την φετινή σχολική χρονιά.

«Συζητήσαμε με τους Διευθυντές μας, τους προβληματισμούς, τις εισηγήσεις , τις απόψεις τους γύρω από τα διάφορα θέματα. Αυτό που θέλω να δηλώσω με μεγάλη ικανοποίηση είναι ότι φαίνεται ότι οι Διευθύνσεις των Σχολείων μας έχουν ενστερνιστεί το όραμα του Υπουργείου και είναι ικανοποιημένες με την προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και γενικότερα των πολιτικών που εφαρμόζονται στα σχολεία μας. Η ανατροφοδότηση είναι συνεχής. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα έχουμε συχνές συναντήσεις τόσο σε επαρχιακό ή παγκύπριο επίπεδο αλλά και στο επίπεδο επισκέψεων που κάνουμε πολύ συχνά στις σχολικές μας μονάδες. Φέτος, θα γίνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια να γίνουν επισκέψεις σε όσο περισσότερα σχολεία γίνεται για να δούμε πέραν από τις γενικές ευρύτερες πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο και τις ιδιαιτερότητες του κάθε σχολείου ξεχωριστά», σημείωσε.

Φύλαξη Σχολείων

Σε ερώτηση ότι ακούστηκαν κάποιες επιφυλάξεις σε ότι αφορά την φύλαξη των σχολείων, ο κ. Κάδης είπε ότι είναι προβληματισμοί οι οποίοι ακούστηκαν σε ένα θέμα το οποίο προβληματίζει και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

«Τα σχολεία είναι μέρος της ευρύτερης κοινωνίας και αν η ευρύτερη κοινωνία παρουσιάζει προβλήματα δεν μπορεί τα σχολεία μας να είναι και μικρό-κοινωνία αγγέλων. Έχουμε δει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και βανδαλισμούς και δραστηριότητες μέσα στα σχολεία που δεν περιποιούν τιμή στην ευρύτερη κοινωνία στην οποία ζούμε. Τα σχολεία θα έπρεπε να τα προσέχουμε ως κόρην οφθαλμού. Αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να τις βλέπουμε σχολείο προς σχολείο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν μέτρα τα οποία για ένα σχολείο μπορεί να είναι αποτελεσματικά, για ένα άλλο σχολείο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ληφθεί πάρα πολλές φορές και σε διάφορες περιπτώσεις, συγκεκριμένα μέτρα, όπως περιφράξεις, φύλαξη με ειδικούς φύλακες, περιπολίες.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά τα μέτρα αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, σε κάποιες άλλες όχι. Αυτό που αποφασίστηκε ότι θα γίνεται είναι στην κάθε περίπτωση θα καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς που λειτουργούν μέσα και γύρω από το σχολείο, δηλαδή οι Σχολικές Εφορείες, οι Σύνδεσμοι Γονέων, οι τοπικές αρχές, η αστυνομία, για να αποφασίζεται ποιο είναι το καλύτερο μέτρο που θα λαμβάνεται στην κάθε περίπτωση», πρόσθεσε.

Παιδιά με ειδικές ικανότητες

Απαντώντας σε ερώτηση ότι τα σχολεία δε θα είναι έτοιμα να υποστηρίξουν παιδιά με ειδικές ικανότητες, ο κ. Κάδης είπε ότι η προσπάθεια είναι συνεχής για να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται και για αυτή την ομάδα των παιδιών.

«Και γι’ αυτά τα παιδιά θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες καινοτομίες που θα εφαρμοστούν κατά την διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς. Θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά και θα αφορούν στοχευμένα αυτά τα παιδιά. Είναι σημαντικές πρωτοβουλίες που δείχνουν το γεγονός και την πρόθεση του Υπουργείου να βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες τις οποίες φοιτούν τα παιδιά που έχουν αυτές τις ιδιαιτερότητες», σημείωσε.

Βιβλία για παιδιά με οπτική αναπηρία

Ερωτηθείς για την καινοτομία που εξήγγειλε όσον αφορά τα βιβλία για παιδιών που αφορούν παιδιά με οπτική αναπηρία, ο κ. Καδής είπε ότι για πρώτη φορά και ήταν αίτημα των γονιών αυτών των παιδιών, θα δοθούν σχολικά εγχειρίδια με ειδικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες των παιδιών με οπτική αναπηρία και θα διευκολύνουν την φοίτηση αυτών των παιδιών.

«Ανάλογα με το πως θα πάει η αξιοποίηση των βιβλίων αυτών θα διευρύνουμε την εφαρμογή αυτής της νέας πολιτικής, τις επόμενες χρονιές», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα ότι σε συνεργασία με τους Οργανωμένους Γονείς θα γίνεται μια προσπάθεια για να δουν σε επίπεδο Επαρχίας, - και συγκεκριμένα, η πιλοτική προσπάθεια αφορά την Επαρχία Λευκωσία-, την συνεργασία με μεγάλους φορείς στις δημόσιες συγκοινωνίες οι οποίοι ανά πασά στιγμή θα παρέχουν τα μέσα για την μετακίνηση των μαθητών που θα καλύπτουν τις ανάγκες τόσο ευρύτερα των μαθητών μας όσο και ειδικότερα των μαθητών με ειδικά κινητικά προβλήματα.

«Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει και χαμηλότερες τιμές αλλά εξασφαλίζει και το ότι οποτεδήποτε μια σχολική μονάδα που έχει παιδιά με κινητικές αναπηρίες θα μπορεί να μετακινείται απρόσκοπτα. Αυτή είναι μια σημαντική καινοτομία η οποία θα εφαρμοστεί φέτος πιλοτικά στην Λευκωσία με σκοπό να επεκταθεί η εφαρμογή της και σε ολόκληρη την Κύπρο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα