Συνεδρίασε το συμβούλιο σύνδεσης Βοσνίας - ΕΕ

Το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε σήμερα τη δεύτερη συνεδρίασή του στις 10 Ιουλίου 2017 και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προοπτική της ΕΕ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως ενιαίας, ενωμένης και κυρίαρχης χώρας. Το Συμβούλιο σημείωσε την πρόοδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την κάλεσε να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου δράσης που συμφώνησαν οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς όφελος των

πολιτών της και σε στενή συνεργασία με την ΕΕ, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους υπόλοιπους διεθνείς εταίρους.

Το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καθιέρωση του μηχανισμού συντονισμού για θέματα της ΕΕ τον Αύγουστο του 2016 καθώς και για την έναρξη των δραστηριοτήτων του και κάλεσε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή του μηχανισμού ως απαραίτητο βήμα προς τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, με τη δέουσα συμβολή όλων των επιπέδων διακυβέρνησης σε ολόκληρη τη χώρα.


Το Συμβούλιο ΑΕ τόνισε την ανάγκη να εκπονήσουν οι αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ένα στρατηγικό πρόγραμμα για τη νομική προσέγγιση της χώρας με την ΕΕ, όπως απαιτείται από τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και σημείωσε ότι η υπογραφή τον Δεκέμβριο του 2016 του Πρωτοκόλλου για την προσαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μετά την προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πλήρης εφαρμογή της ΣΣΣ αποτελούν σημαντικά στοιχεία της δέσμευσης της χώρας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ .

Το Συμβούλιο ΑΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων (IBM) και ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Το Συμβούλιο ΑΕ υπενθύμισε ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη χρειάζεται επειγόντως να τηρήσει τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά την ίδια την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Συμβούλιο σημείωσε με ανησυχία ότι η Βοσνία έχει πληγεί από το φαινόμενο των ξένων τρομοκρατικών μαχητών και της ριζοσπαστικοποίησης.

Από την άποψη αυτή, το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σημαντικά μέτρα που έλαβαν οι αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κατά το παρελθόν έτος. Το Συμβούλιο επιπλέον κάλεσε τις αρχές της χώρας να λάβουν περαιτέρω μέτρα εν προκειμένω, ιδίως για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης.

Όσον αφορά τη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ, το Συμβούλιο ΑΕ ενθάρρυνε την περαιτέρω πρόοδο στην προετοιμασία συνεκτικών εθνικών στρατηγικών σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια και η γεωργία, για την απελευθέρωση της περαιτέρω χρηματοδότησης της ΕΕ.

Της συνάντησης προήδρευσε η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερινί, και της αντιπροσωπεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης βρέθηκε επικεφαλής ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της χώρας, οποίος συνοδευόταν από τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών και τον Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό του.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα