Συνεχίζεται η «επιχείρηση σκούπα»

Εκπαιδευτικοί τέθηκαν χθες στο στόχαστρο - Νέες κατηγορίες για προσχεδιασμένες συλλήψεις
Αποφεύγει να επιστρέψει στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο οι Ευρωπαίοι προειδοποίησαν και πάλι ότι «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί». Σήμερα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το ζήτημα

Πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να αποφεύγει να μεταβεί στην Άγκυρα, παραμένοντας «οχυρωμένος» στην Κωνσταντινούπολη, η οποία θεωρείται ασφαλής επιλογή για τον ίδιο. Η απουσία του Ερντογάν από την πρωτεύουσα έχει γίνει πλέον αντικείμενο σχολιασμού

στην Τουρκία, με τους πολίτες να διερωτώνται αν η Άγκυρα δεν είναι ασφαλής.

Επισημαίνουν, επίσης, πως επιλέγει να ανακοινώσει από την Κωνσταντινούπολη ότι όλα είναι υπό έλεγχο, την ίδια στιγμή που η πόλη έχει ενισχυθεί με 1,800 επιπλέον μέλη των δυνάμεων της τάξης. Ανώνυμες κυβερνητικές πηγές φαίνεται, πάντως, να υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται να μεταβεί και ο Ερντογάν στην Άγκυρα, επειδή εκεί βρίσκονται ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί.

Το αποφασίζουν
Ο Ερντογάν, πάντως, εκτιμάται πως σήμερα ίσως μεταβεί στην Άγκυρα, καθώς αναμένεται πως θα ληφθεί η απόφαση για επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα, η οποία είχε καταργηθεί το 2004. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει προχθές πως πρόκειται για μια λαϊκή απαίτηση, επειδή ο κόσμος δεν θέλει να ταΐζει πραξικοπηματίες στις φυλακές.

Ωστόσο, η λαϊκή μάζα που διακρίνεται στα τηλεοπτικά πλάνα να υποστηρίζει κάτι τέτοιο αποτελείται, κατά κύριο λόγο, από υποστηρικτές του Ερντογάν, γεγονός που κάνει πολλούς να θεωρούν πως πρόκειται για υποκινούμενη ενέργεια, που δεν τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής.

Ο Ερντογάν επανήλθε χθες με νέες δηλώσεις, λέγοντας πως «δεν μπορείτε να παραβλέψετε τον λαό και τα αιτήματά του σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Εάν ο λαός έχει τέτοιο αίτημα, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι τα κόμματα θα πάρουν την πιο σωστή απόφαση. Και στην περίπτωση αυτή, δηλώνω από τώρα ότι θα εγκρίνω την απόφαση. Διότι εάν εμείς οι πολιτικοί μείνουμε θεατές σε μια χώρα όπου δολοφονούνται οι νέοι μας με τανκς και βόμβες, τότε δεν θα μπορέσουμε να λογοδοτήσουμε στον αιώνιο κόσμο».

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει περαιτέρω το πισωγύρισμα που ετοιμάζει, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. «Μόνο στην ΕΕ δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

Σαφής η ΕΕ
Με τις πληροφορίες να πληθαίνουν ότι σήμερα θα ληφθεί η απόφαση για τη θανατική ποινή, η ΕΕ επανήλθε, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις της για το θέμα προς την τουρκική κυβέρνηση. «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί, όπως μαζί δεν πάνε ΕΕ και τανκς στους δρόμους», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει με ελαφρότητα την επαναφορά της θανατικής ποινής, ακόμη και σε υπό ένταξη χώρα», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι προχθές η Επίτροπος Μογκερίνι είχε ξεκάθαρα αναφέρει πως «καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν εισαγάγει τη θανατική ποινή».

Ακόμη πιο σαφής ήταν χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είπε πως μια χώρα η οποία θέλει να έχει μια σχέση με την ΕΕ και να διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να επαναφέρει την ποινή του θανάτου στο δίκαιό της.

«Αυτό που ζητούμε τώρα είναι τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, για να δικαστούν και να συλληφθούν αυτοί οι οποίοι διέπραξαν το πραξικόπημα, να συμμορφώνονται προς το δίκαιο», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα 6 και 13 της ΕΣΔΑ που αποκλείουν την εφαρμογή της θανατικής ποινής σε όλες τις περιπτώσεις.

Σαν έτοιμοι από καιρό
Ούτε, όμως, η «επιχείρηση σκούπα» της κυβέρνησης Ερντογάν αρέσει ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους. Ήδη θύματα της προσπάθειας των κυβερνώντων να βάλουν πίσω από τα σίδερα οποιονδήποτε θεωρούν πολιτικό εχθρό, με την πρόφαση ότι είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα, είναι περισσότερα από 9,300 άτομα.

Όπως δήλωσε χθες ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, οι χιλιάδες συλληφθέντες, οι οποίοι δεν είναι μόνο συμμετέχοντες στο πραξικόπημα αλλά και πολλοί δικαστές και διοικητικοί υπάλληλοι, βρίσκονταν ήδη εκ των προτέρων στις λίστες, διότι δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η ταχύτητα των συλλήψεων. Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει προχθές και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

«Καρατόμηση» εκπαιδευτικών
Ταυτόχρονα με τις συλλήψεις, συνεχίστηκε και χθες, με αυξημένο μάλιστα ρυθμό, το μαζικό «ξήλωμα», με την προσοχή να στρέφεται στον ακαδημαϊκό και θρησκευτικό (βλ. σελίδα 4) κόσμο. Το Υπουργείο Παιδείας απέλυσε 21,000 εκπαιδευτικούς μέσα σε λίγες μόλις ώρες, με αφορμή το πραξικόπημα.

Ταυτόχρονα διατάχθηκε η παραίτηση 1,577 πρυτάνεων και κοσμητόρων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ άλλοι 15,200 εργαζόμενοι στο Υπουργείο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για φερόμενες διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. «Πληροφορίες ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες έχουν ληφθεί υπόψη», ανέφερε ανώνυμος αξιωματούχος στο Reuters.

Πέραν των εκπαιδευτικών, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της «καρατόμησης» χθες, 399 εργαζόμενοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους από το Υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής.

Σχεδόν 9,000 είναι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν παυθεί, οι πλείστοι εκ των οποίων προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, ενώ μεγάλη επιχείρηση «εκκαθάρισης» γίνεται από την πρώτη στιγμή και στις ένοπλες δυνάμεις, από τις οποίες υπολογίζεται ότι προέρχονται περίπου 6,000 από τους συλληφθέντες.

Μάλιστα, σε αυτούς συγκαταλέγονται και δύο Τούρκοι πιλότοι που είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία τον Νοέμβριο.

Ακόμα και πρόσωπα από τα οποία θεωρητικά δεν θα έπρεπε να αισθάνεται κίνδυνο η κυβέρνηση Ερντογάν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 100 υπάλληλοι της ΜΙΤ, επειδή ενδέχεται να συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν, καθώς και 257 εργαζόμενοι στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Συνολικά υπολογίζεται πως γύρω στις 50,000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με τη «Χουριέτ». Το δικαστικό σώμα αλλά και η τοπική διοίκηση βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο από τις προηγούμενες ημέρες.

Θέλει να ελέγξει ο ΟΗΕ
Ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε χθες την Τουρκία να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία» για τις μαζικές διαθεσιμότητες δικαστών και εισαγγελέων. Μάλιστα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα'αντ Αλ Χουσέιν ζήτησε επίσης ανεξάρτητοι ερευνητές να επισκεφθούν χώρους κράτησης στην Τουρκία, προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες κράτησης και οι κρατούμενοι να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους και στις οικογένειές τους.

«Έπειτα από μια τέτοια τραυματική εμπειρία, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παραμερίζονται στο όνομα της ασφάλειας και στη σπουδή να τιμωρηθούν εκείνοι που θεωρούνται υπεύθυνοι», ανέφερε ο Ζέιντ. «Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα ήταν μια παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας βάσει της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα - ένα μεγάλο βήμα στη λάθος κατεύθυνση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα