Συνεχείς συσκέψεις στο Προεδρικό για το Κυπριακό

Σε διαρκείς συσκέψεις με τους συμβούλους του, την διαπραγματευτική ομάδα και σε ανοικτή επικοινωνία με την Ελλάδα βρίσκεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στον απόηχο του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά.

Πρώτιστος στόχος είναι να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα, θεσμοί και Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ για τους πραγματικούς λόγους της αποτυχίας και την συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας που εμμένει και επιμένει σε θέσεις που δεν χωράνε σε σύγχρονα κράτη, όπως οι εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και η διατήρηση στρατευμάτων

σε ανεξάρτητο κράτος.

Όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, στόχος του Προεδρικού είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν αποσταλεί η επιστολές οι οποίες θα είναι εκτενείς και πέραν των γεγονότων, πρώτον θα καταγγέλλεται η ρητορική της Τουρκίας για λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και δεύτερον θα επαναλαμβάνεται η αποφασιστικότητα της Λευκωσίας να προσέλθει άμεσα στο τραπέζι, εφόσον υπάρξει δέσμευση και από την άλλη πλευρά για προτάσεις εντός του πλαισίου που καθόρισε στην Ελβετία ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας.

Ο κατοχικός ηγέτης προσπαθεί να ανατρέψει την εικόνα ότι τα πάντα τινάχθηκαν στον αέρα λόγω της τουρκικής στάσης στα θέματα ασφάλειας, αν και πάλι επανέλαβε πως η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι καν βάση συζήτησης.

Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι το πρόβλημα ήταν τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, λέγοντας πως, παρά την πρόταση Αναστασιάδη που στην ουσία ικανοποιούσε κάθε απαίτηση των Τ/κ, υπήρξαν διαφωνίες και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας.

Έκανε μάλιστα λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια», προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απαίτηση για μια θετική τ/κ ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα.

Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί τόσο η τουρκική όσο και η τ/κ πλευρά επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης» και η τ/κ πλευρά σε αυτή τη διαδικασία «δεν ήταν μια φιγούρα (κομπάρσος), αλλά έλαβε μέρος ως παράγοντας. Όπως ήμασταν και στο Μοντ Πελεράν και στην Γενεύη, έτσι και στο Κραν Μοντάνα συμπεριφερθήκαμε με τον ίδιο τρόπο, δεν ήμασταν μια φιγούρα» είπε προσπαθώντας να ανατρέψει την ξεκάθαρη εικόνα που είχε δοθεί ότι ήταν ωσεί παρών και τα νήματα κινούσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κάλεσε μάλιστα τον ΓΓ να πει τους πραγματικούς λόγους, σε μια προσπάθεια να πείσει για το ορθό των όσων ισχυρίζεται.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έστειλε μήνυμα ενότητας,; σήμερα ωστόσο προειδοποίησε ότι μετά τη διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αρχίσει να απαντά στην κριτική που δέχεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα