Ενεργό κομμάτι της πολιτείας δηλώνουν οι κοινωνιολόγοι

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κοινωνιολόγοι και εισηγήσεις τους για ένταξη ειδικών επιστημόνων στις σχολικές μονάδες, συζήτησε ο Σύνδεσμός τους με αντιπροσωπεία των Οικολόγων, με επικεφαλής το Πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Περδίκη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα έχει εξετάσει και στο παρελθόν τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου και έχει εγγράψει και σχετικό θέμα στην Επιτροπή Παιδείας, που συζητήθηκε πριν από λίγους μήνες.

Είπε ότι πρόκειται για ένα κλάδο με πολλούς νέους επιστήμονες που μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία και την εκπαίδευση

και δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί στη δημόσια εκπαίδευση παρά και σχετική απόφαση του δικαστηρίου.

“Πρέπει να κατοχυρωθεί η αρχή ότι στη δημόσια εκπαίδευση θα πρέπει να επιδιώκεται και να κατοχυρώνεται ότι ειδικοί επιστήμονες θα διδάσκουν το ειδικό αντικείμενο”, ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για να συζητηθεί εισήγηση του κλάδου για να ενισχυθούν οι σχολικές μονάδες με κοινωνιολόγους που είναι ειδικοί στην αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων κοινωνικής συμπεριφοράς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης, στις σχολικές μονάδες και στη νεολαία.

“Υπάρχουν οι δομές στην δημόσια εκπαίδευση, αλλά άποψη μας είναι ότι αυτές πρέπει να ενισχυθούν με ειδικούς επιστήμονες για διάφορα προβλήματα όπως η παραβατική συμπεριφορά, ο χουλιγκανισμός, η απόγνωση, η νεανική αποστροφή και άλλα”, συνέχισε ο Πρόεδρος των Οικολόγων.

Εξέφρασε την ελπίδα να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόταση με θετικό φακό, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση και από την ΕΕ με προγράμματα εργοδότησης νέων επιστημόνων.

“`Εχουμε πολλή δουλειά και πιστεύω και η Βουλή θα εμπλακεί προς αυτή τη κατεύθυνση”, ανέφερε.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου Νεκτάριος Παρτασίδης δήλωσε ότι ο κλάδος είναι αρκετά περιθωριοποιημένος εδώ και πολλά χρόνια, παρά τις προσπάθειες για να ενταχθεί ως ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και να έχει σημαντικό και ενεργό ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

“Η ουσία είναι να δημιουργήσουμε εκείνα τα πλαίσια μέσα στα οποία να καταδείξουμε-και μέσα από προγράμματα σε σχολικές μονάδες-ποιες είναι οι δυνατότητές μας, ως ένα ενεργό κομμάτι. Θεωρούμε ότι πέρα από το ρόλο το διδασκαλικό που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος, μπορεί να έχει και συμβουλευτικό ρόλο”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Παρτασίδη, αυτό σημαίνει ότι ένας κοινωνιολόγος μπορεί, πέρα από την κατάρτιση του στο αντικείμενο και την διδασκαλία ως ειδήμονας, να έχει ρόλο κοινωνικό, δηλαδή να μπορεί να γίνει κρίκος που να διασυνδέει μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους σε ένα πλαίσιο κοινωνικότητας.

“Αυτό και αν είναι ένα φλέγον ζήτημα, ειδικά στην εποχή μας, και βλέπουμε τα προβλήματα στα σχολεία, προβλήματα παραβατικότητας, σεξουαλικής κακοποίησης, μπορεί να έχουμε ρόλο πρόληψης και καταπολέμησης”, ανέφερε.

Ο κ. Παρτασίδης είπε ότι πρόσφατα έγινε επαφή σε τεχνοκρατικό επίπεδο στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά επιδίωξη είναι αυτή η επαφή να γίνει σε πολιτικό επίπεδο.

“Δεν είναι θέμα διεκπεραίωσης αλλά διαχείρισης για να μπορούμε να δούμε πιο πρακτικά αυτά που ζητάμε και να εφαρμοστούν, από την πρώτη μας επαφή θα μπορούσα να πω ότι σε ένα βαθμό υπάρχει μια θετική αντιμετώπιση”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα