Συνάντηση τεχνοκρατικού επιπέδου στην Αίγυπτο για νέο deal

Διευρύνονται οι σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου, καθώς, πέραν των συμφωνιών σε επίπεδο φυσικού αερίου, οι δύο χώρες θα "δώσουν τα χέρια" και για νέα εμπορικά και τουριστικά deal.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SigmaLive, εντός μίας με δύο εβδομάδων θα πραγματοποιηθεί

συνάντηση στην Αίγυπτο, στην οποία θα λάβουν μέρος τεχνοκράτες Λευκωσίας - Καΐρου.

Στη συνάντηση, η οποία, μάλιστα, θα γίνει μετά από σχετική πρόσκληση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, θα αφορά σε συζητήσεις για τουριστική συμφωνία με έμφαση σε θέματα οργάνωσης κρουαζιέρων από και προς την Κύπρο.

Μιλώντας στο SigmaLive o πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμου (ΚΟΤ) Άγγελος Λοΐζου, ανέφερε ότι η εμπόλεμη κατάσταση στη μέση Ανατολή αποτέλεσε ένα βασικό λόγο για τον οποίο τέτοιου είδους οικονομικές συμφωνίες είχαν «παγώσει».

«Τα γεγονότα που έχουν συμβεί στην περιοχή, απέτρεψαν εταιρίες από το να δημιουργήσουν (ακτοπλοϊκές) γραμμές», εξήγησε ο κ. Λοΐζου.

Πλέον τα πράματα φαίνεται να βελτιώνονται, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από την πρόσκληση που δέχτηκε η κυπριακή κυβέρνηση για νέο κύκλο συζητήσεων.

Εξαιρετικές οι σχέσεις μας με Κάιρο

Οι σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου είναι εξαιρετικές, τόνισε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΚΟΤ. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνεται τόσο πολιτικά όσο και εμπορικά.

Από πολιτικής άποψης, οι θερμές σχέσεις Καΐρου - Λευκωσίας είναι ξεκάθαρες μέσα από την τριμερή συμμαχία με την Αθήνα στον τομέα του φυσικού αερίου.

Τον Αύγουστο άνοιξε ο δρόμος για τη διενέργεια εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ενεργειακών εταιρειών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, με συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία οι δύο Υπουργοί Γιώργος Λακκοτρύπης και Τάρεκ Ελ Μόλα.

Υπενθυμίζεται, εδώ, ότι στο πλαίσιο της Διακήρυξης της 11ης Οκτωβρίου, μερικούς μόλις μήνες μετά τις υπογραφές, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ανέφερε ότι στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- η συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στα "κοινά σχέδια".

Έμφαση δόθηκε και στις σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να υποστηρίζει ότι πρέπει να προασπίσουμε την ασφάλεια της περιοχής. Για το Κυπριακό, ο κ. Σίσι είχε διαμηνύσει τότε ότι η χώρα του στηρίζει την επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για μία δίκαιη και ειρηνική λύση.

Η δε ανακάλυψη του Ζορ, μετέτρεψε την Αίγυπτο σε ένα σημαντικό παίχτη της περιοχής. Βέβαια η Κύπρος δεν μένει πίσω. Αρκεί μόνο να δει κανείς τα αποτελέσματα της ανάλυσης που δημοσίευσε προ ημερών ο παγκοσμίου φήμης οίκος ΙHS Markit, σύμφωνα με τον οποίο, το τεμάχιο «11» της Total θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου.

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό κομμάτι, τα πράματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα. O Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Αιγύπτου Tarek Kabil παρέλαβε έκθεση τον περασμένο Οκτώβρη από το Αιγυπτιακό Εμπορικό Γραφείο στην Κύπρο αναφορικά με την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο, για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Στην έκθεση, καταγράφηκε το γεγονός ότι οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς την κυπριακή αγορά αυξήθηκαν κατά 111% από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 19 εκατ. ευρώ το 2016.

Το μόνο σίγουρο είναι ένα: ότι Κύπρος και Αίγυπτος, ενδυναμωμένες, και με όπλα τον φυσικό τους πλούτο, έχουν πολλά να δώσουν, αλλά κυρίως… να πάρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα