Συνάντηση Λακκοτρύπη με Ομάδα Φιλία Εσθονίας-Κύπρου

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Εσθονίας-Κύπρου στο εσθονικό Κοινοβούλιο, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο, είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Άγγελος Βότσης και τα μέλη της Ανδρέας Κυπριανού, Κώστας Κώστα, Ηλίας Μυριάνθους και Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, κατά τη συνάντηση, ο κ. Βότσης ενημέρωσε τους Εσθονούς βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στη διαδικασία εκμετάλλευσης

των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ενεργειακών της αποθεμάτων, προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών, ανεξαρτήτως των επανειλημμένων απειλών και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

Σημείωσε, παράλληλα, τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα μετά τις ενισχυμένες συνεργασίες της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής και τόνισε η Κύπρος ήδη αποτελεί σημαντικό επιχειρηματικό και ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Εκ μέρους της εσθονικής αντιπροσωπείας, ο κ. Palling ενημέρωσε τους Κύπριους βουλευτές για την κατάσταση στη χώρα του, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας.

Εξέφρασε δε τη βούληση της Εσθονίας, στο πλαίσιο της εξάμηνης Προεδρίας της του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), από τον ερχόμενο Ιούλιο, να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλες τις δράσεις της και ιδιαίτερα τις προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες πρέπει να είναι σεβαστές, τόσο από τα κράτη μέλη της ΕΕ, όσο και από τους εταίρους της, όπως η Τουρκία. Υπογράμμισε δε ότι τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν αλληλοϋποστήριξη και σημείωσε ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ένωσης.

Συζητήθηκαν, εξάλλου, τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας, μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας, ιδιαίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα