Συνάντηση Καδή-Nιασάρ για τριτοβάθμια εκπαίδευση

Την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου - Ιράν στον τομέα της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης συζήτησαν ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής και ο Υφυπουργός Εκπαίδευσης του Υπουργείου Επιστημών, Έρευνας και Τεχνολογίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Δρα Mojtaba Sharati Niasar.

Ο Ιρανός Υφυπουργός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ηγείται αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την Κύπρο, σε συνέχεια πρόσκλησης του Κύπριου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Στο πρόγραμμα

της Ιρανικής αντιπροσωπείας περιλαμβάνονται και επισκέψεις στα δημόσια και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου καθώς και στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Στη συνάντηση τονίστηκαν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Ανέπτυξε την στρατηγική της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τόνισε την ανάγκη αναγνώρισης του συνόλου των κυπριακών πανεπιστημίων από τις επίσημες ιρανικές αρχές, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Ο Ιρανός Υφυπουργός διαβεβαίωσε για τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ιδιαίτερα στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Δρ Mojtaba Sharati Niasar συμφώνησε όπως προωθηθεί στο Υπουργείο η διαδικασία και κατάλογος κριτηρίων που απαιτούνται για αναγνώριση των Κυπριακών Πανεπιστημίων από το Ιράν και τόνισε την πρόθεση της Ιρανικής πλευράς να προσφέρει 15 υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές, για μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του Ιράν.

Εξέφρασε, επίσης, την ετοιμότητα των ιρανικών πανεπιστημίων να συμμετέχουν σε κοινά ερευνητικά προγράμματα αλλά και να αναπτύξουν κοινά προγράμματα σπουδών με τα κυπριακά πανεπιστήμια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προοπτική εκπόνησης μέρους της διδακτορικής διατριβής φοιτητών από Πανεπιστήμια του Ιράν, σε Πανεπιστήμια της Κύπρου. Ο Ιρανός Υφυπουργός δήλωσε την ετοιμότητα των πανεπιστημίων της χώρας του να διερευνήσουν την προοπτική ίδρυσης παραρτημάτων τους στην Κύπρο, πρόθεση την οποία χαιρέτησε ο Κύπριος Υπουργός.

Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν όπως προωθήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, το οποίο θα καλύπτει όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Ο Υφυπουργός Παιδείας του Ιράν απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Καδή να επισκεφθεί το Ιράν, η οποία έγινε αποδεκτή.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα