Συναντιέται ο Ακιντζί με τα "κοινοβουλευτικά κόμματα"

Παρά την έγκριση από την “βουλή” της “νομοθεσίας” που αφορά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για την ίδρυση και λειτουργία στα κατεχόμενα “γραφείου” συντονισμού εξωτερικού για θέματα νεολαίας και αθλητισμού, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντάται με τους αρχηγούς των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων για ανασκόπηση της κατάστασης.

Ο κ. Ακιντζί είχε ζητήσει χθες το βράδυ από την “πρόεδρο” της “βουλής” αναβολή της ψήφισης του “νομοσχεδίου” ενώ μέλη της πλατφόρμας “Απορρίπτουμε” και της οργάνωσης νεολαίας του ΡΤΚ, εντός και εκτός “βουλής”, διαμαρτύρονταν

ενάντια στη “συμφωνία”. Ωστόσο το αίτημα του απορρίφθηκε, όπως αναφέρει ο τ/κ Τύπος, από τα κόμματα της “συγκυβέρνησης” και η “νομοθεσία” εγκρίθηκε με τις 27 ψήφους των “βουλευτών” των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό και τους τέσσερις ανεξάρτητους “βουλευτές”.

Όλες οι τ/κ εφημερίδες σημειώνουν σήμερα την 8ωρη ομιλία του “βουλευτή” του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Ζεκί Τσελέρ, από το βήμα της ολομέλειας ενάντια στη “συμφωνία”, μετά το τέλος της οποίας ο ίδιος βγήκε έξω από το κτίριο και αγκαλιάστηκε με τους νέους που διαμαρτύρονταν μέχρι τα ξημερώματα, έχοντας απέναντί τους “αστυνομικούς” και κάγκελα. Η Κίπρις δημοσιεύει σχετικές φωτογραφίες και γράφει ότι ο Τσελέρ έπεσε στην αγκαλιά των νέων κλαίγοντας και ενώ αυτός ήταν από την μια μεριά και οι νέοι από την άλλη των κάγκελων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα υπήρξαν στιγμές έντασης μεταξύ των διαμαρτυρόμενων - που ήταν κατά κύριο λόγο νέοι - και των “αστυνομικών”. Κατά διαστήματα ομάδες νέων εισέρχονταν εντός της ολομέλειας για να παρακολουθήσουν την διαδικασία, με την ένταση να μεταφέρεται και εντός της αίθουσας. Η συζήτηση αναγκαστικά διακόπηκε όταν μέλη της ασφάλειας της “βουλής” ζήτησαν να ερευνήσουν και πάλι την τσάντα μιας νεαρής που εισήλθε στην ολομέλεια μαζί με άλλους νέους, ενώ ήδη είχε περάσει από τον έλεγχο ασφαλείας. Μεταξύ των ανδρών τη ασφάλειας και των νεαρών σημειώθηκε ένταση και η συνεδρία διακόπηκε για λίγα λεπτά.

Η Αφρίκα γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς εκνευρίστηκε με την πολύωρη ομιλία του Τσελέρ, σηκώθηκε από το έδρανο φωνάζοντας “τι είναι εδώ, αναγνωστήριο;” και βγαίνοντας από την αίθουσα έκλεισε με δύναμη την πόρτα λέγοντας “ακόμα και αν πάει 5 το πρωί, η ψηφοφορία θα γίνει”.

Ένας εκ των ανεξάρτητων “βουλευτών”, ο Χασάν Τατσόι όταν ανέβηκε στο βήμα για να υπερασπιστεί τη “συμφωνία” ήρθε αντιμέτωπος με τους νέους εντός της ολομέλειας που φώναζαν συνθήματα όπως “ουστ σκυλιά, η πατρίδα τι να περιμένει από εσάς;”. Ο Τατσόι αντέδρασε έντονα και ζήτησε έρευνα από την “αστυνομία” εναντίον των νεαρών που φώναξαν αυτό το σύνθημα επικαλούμενος προσβολή.

Στην ιστοσελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πλατφόρμα “Απορρίπτουμε” αναφέρει πάντως ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή, ο αγώνας συνεχίζεται και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουν το “Απορρίπτουμε” 2. Σημειώνεται ότι μέλη της πλατφόρμας ήταν από τις 7 το βράδυ του Σαββάτου έξω από την “βουλή”.

Η συνεδρία της ολομέλειας της “βουλής” ξεκίνησε χθες στις 10.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα σήμερα, σε μια συζήτηση ρεκόρ των 16 ωρών εκ των οποίων οι μισές, 8, ήταν η ομιλία του Ζεκί Τσελέρ. Δέκα επτά “βουλευτές” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού και του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας ψήφισαν εναντίον.

Ο “πρωθυπουργός”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν ανέφερε στη δική του ομιλία ότι δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το “κράτος” αλλού και υπερασπίστηκε τη συμφωνία λέγοντας ότι πρέπει να εγκριθεί γιατί θα συμβάλλει στο μέλλον της τ/κ νεολαίας και για την σοβαρότητα του “κράτους”, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και υπερασπίζοντας την άποψη ότι μετά την έγκρισή της εάν υπάρχουν ελλείψεις ή προβλήματα, μπορούν να διορθωθούν με επιπρόσθετες συμφωνίες ή πρωτόκολλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα