Συναντάς άτομο με ειδικές ανάγκες; Απλά πες "Γεια σου"

Πέρσι, το Cerebral Palsy Foundation στις ΗΠΑ, άρχισε μια εκστρατεία με την οποία ήθελαν να επικεντρωθούν στην επιφυλακτικότητα και τον άβολο και άτσαλο τρόπο με το οποίο συνάνθρωποι μας προσέγγιζαν άτομα με ειδικές ανάγκες και ειδικά τα παιδιά και άτομα με νοητικές αναπηρίες.

Μέσα από μια σειρά σύντομων ταινιών η εκστρατεία, με την χρήση προσωπικοτήτων, πέρασε το μήνυμα ότι ο πιο εύκολος, πιο σύντομος τρόπος για να επικοινωνήσεις με ένα άτομο με ειδικές ανάγκες είναι να του πεις “γεια σου”.

Ένα γεια σου

είναι αρκετό για να αλλάξει η ψυχοσύνθεση του και να σου ανοιχτεί. Το γεια σου σημαίνει πολλά, ίσως ολόκληρο τον κόσμο, για το άτομο με ειδικές ανάγκες.

Πρώτον αναγνωρίζεις την ύπαρξη του, δεύτερον, αναγνωρίζεις ότι είναι άτομο με το οποίο μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει και τρίτον, τον προσκαλείς σε ένα διάλογο, μικρό ή μεγάλο, μέσα από τον οποίο θα σου πει τις δικές τους ιστορίες, είτε προφορικά είτε με το βλέμμα.

Εάν το γεια σου δεν σας βγαίνει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, το “κόλλατο” ή να χρησιμοποιήσετε το χέρι για να κάνετε γεια και το πλατύ σας χαμόγελο, αυτό που έχετε όταν ανοίγετε δώρα τα Χριστούγεννα.

Το θέμα είναι να επικοινωνήσεις μαζί του, να γίνεις μέρος του κόσμου του, να σταματήσεις να είσαι μέρος των χάσκων, αυτών που μόλις δουν παιδί με ειδικές ανάγκες, το πρώτο πράγμα που παθαίνουν είναι να τους πέφτει η κάτω γνάθος της μασέλας τους.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι χάσκες μπορεί να έχουν τις δικές τους ανασφάλειες ή να πιστεύουν ότι αν πάω κοντά στο παιδί με ειδικές ανάγκες, θα του κάνω ζημιά. Μην ανησυχείτε, το άτομο με ειδικές ανάγκες έχει περάσει πολλύ πιο δύσκολα πράγματα στην ζωή του από το να ανησυχεί ότι μπορεί να του κάνετε ζημιά με το να το πλησιάσετε.

Το σημαντικό, και αυτό πρέπει να το θυμάστε πάντοτε, είναι εσείς, να κάνετε, όσο ποιο εύκολο γίνεται, την δυνατότητα του να αναπτύξει σχέσεις μαζί σας, γιατί αυτό μετά κάνει πιο εύκολη την δικής τους ανάπτυξη σχέσεων με άλλα άτομα.

Και για όσους καταφέρουν να πουν το γεια σου, μην μείνετε εκεί. Αρχίστε την κουβέντα, κάνετε μια ερώτηση, όπως Τι κάνεις;

O Παναγιώτης Σαββίδης είναι Πρόεδρος Συνδέσμου Γονέων Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα