«Συναισθηματικές» υποχωρήσεις

Ενεργό ρόλο στα θέματα ασφάλειας επιδιώκει να διαδραματίσει η Μόσχα
Ελαφρώς τροποποιημένη πρόταση για το σύστημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ετοιμάζουν οι Ε/κ διαπραγματευτές. Νέες διαρροές από τη «Μιλλιέτ» για το θέμα του περιουσιακού

Την ώρα που το Προεδρικό βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει των δύο τελευταίων συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», δίνοντας συνέχεια στη σειρά αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών, πέρασε ξανά στην «αντεπίθεση», δίνοντας νέες πληροφορίες αναφορικά με το σύστημα επιστροφής των περιουσιών.

Παράλληλα,

ενώ η Τουρκία επιδιώκει να διασυνδέσει το θέμα του εδαφικού με τις εγγυήσεις, η Ρωσία δείχνει πρόθυμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαδικασία, παρέχοντας στήριγμα στη Λευκωσία. Ο Ακιντζί από την πλευρά του δήλωσε, χθες, πως ο κύριος στόχος της τριμερούς συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 26 Σεπτεμβρίου, είναι να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε πενταμερή.

Πάντως, η άρνηση της Κυβέρνησης να σχολιάσει τα τουρκικά δημοσιεύματα διογκώνει τον προβληματισμό της ε/κ πλευράς, αφού οι αναφορές περί διευθέτησης του περιουσιακού στη βάση του «συναισθηματικού δεσμού» κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές είναι.

Εξαναγκάζουν σε αποζημιώσεις
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Μιλλιέτ», τα κριτήρια επιστροφής βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και τυγχάνουν διορθωτικών κινήσεων, ενώ -προς το παρόν- η αίτηση ενός Ε/κ ή ενός Τ/κ που θα προσφύγει στην Επιτροπή Περιουσίας είναι υπό εξέταση και αναμένεται η απόφαση, κατά πόσο το αίτημά του ισχύει ή όχι.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τη στιγμή που το αίτημα του ιδιοκτήτη ισχύει, τότε θα εξετάζονται οι τρεις τρόποι αποκατάστασης, οι οποίοι είναι «ανταλλαγή, αποζημίωση και επιστροφή». Δεν θα επιστρέφονται -σύμφωνα με τη «Μιλλιέτ»- οι περιουσίες οι οποίες πριν από το 1974 ήταν άδειες και στη συνέχεια κατασκευάστηκαν οικοδομές. Σε αυτή την περίπτωση, η αξία του ακινήτου θα αποζημιωθεί.

Αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται μέχρι στιγμής είναι εάν η αξία των συγκεκριμένων ακινήτων θα υπολογίζεται με τις τιμές του 1974 ή τις σημερινές. Στην περίπτωση που το ακίνητο είναι άδειο, τότε μόνο το 1/3 θα μπορεί να τεθεί προς χρήση σε όσους επιστραφεί.

Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να πουλήσουν το ποσοστό τους, ζητώντας αποζημίωση. Ο τίτλος ιδιοκτησίας που θα λάβουν Τ/κ θα αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας της Ομόσπονδης Κύπρου. Στην περίπτωση που υπάρχει δημόσιο όφελος στο ακίνητο, προβλέπεται η παραχώρηση αποζημιώσεων.

Όσον αφορά τα ακίνητα θρησκευτικών τελετών, αυτά θα επιστραφούν. Αυτό, ωστόσο, δεν αφορά και τα ακίνητα που ανήκουν στην εκκλησία, παρά μόνο τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές τελετές.

Συναισθηματικό το περιουσιακό
Όπως έχει ήδη διαρρεύσει, οι υπόλοιπες περιουσίες θα δοθούν με βάση τη φόρμουλα του «συναισθηματικού δεσμού». Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος Τ/κ ή Ε/κ επικαλεστεί «συναισθηματικό δεσμό», θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στο σπίτι του. Κάτι τέτοιο, όμως, θα υπόκειται στο κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια, ενώ επιπλέον θα εξαρτηθεί και από το ποιος μένει αυτήν τη στιγμή σε εκείνη την περιουσία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Μιλλιέτ», από αυτήν τη διαδικασία θα επωφεληθούν 5 χιλιάδες Ε/κ και οι ηλικίες από 67-75 διασφαλίζουν με βεβαιότητα το δικαίωμα επιστροφής. Εάν ένας Ε/κ θέλει να επιστρέψει θα δοθεί αποζημίωση για το σπίτι στον χρήστη. Το δημοσίευμα αφήνει, επιπλέον, να νοηθεί ότι στην περίπτωση που η ε/κ πλευρά κάνει υποχωρήσεις στο εδαφικό, τότε θα υπάρξει ελαστικότητα στο θέμα των εγγυήσεων.

Νέα φόρμουλα εγγυήσεων
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ε/κ διαπραγματευτική ομάδα επεξεργάζεται νέα ελαφρώς διαφοροποιημένη φόρμουλα στο θέμα των εγγυήσεων, με σκοπό να κατευνάσει τις αντιδράσεις Ακιντζί και των Τ/κ που εξέφρασαν την ανησυχία τους στη γραπτή πρόταση Αναστασιάδη περί δημιουργίας διεθνούς πολιτοφυλακής.

Βάσει των αποκαλύψεων του «Σίγμα», η τροποποιημένη πρόταση της ε/κ πλευράς περιλαμβάνει:
- Εξ υπαρχής αποχώρηση του 75% των τουρκικών στρατευμάτων και το 25% να αποχωρήσει, υπό την εποπτεία της UNFICYP, σε διάστημα 18 μηνών
- Μετέπειτα ανάληψη της ασφάλειας από διεθνή πολιτοφυλακή (εξαιρουμένων Τουρκίας, Βρετανίας, Ελλάδας) για διάστημα 7 ετών, που θα υπάγεται στο Σ.Α. των Η.Ε.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο «Σίγμα» πως ο καθορισμός των 18 μηνών για πλήρη αποχώρηση του Αττίλα «θα είναι αρκετός για να εμπεδωθεί η ασφάλεια των Τ/κ στο πλαίσιο της Ομόσπονδης Κύπρου».

Προϋποθέσεις κινητοποίησης
Ερωτηματικά εγείρονται για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται ούτως ώστε να μπορέσει να κινητοποιηθεί η πολιτοφυλακή. Οι ίδιες πηγές απεκάλυψαν ότι σύμβουλος του Προέδρου επεξεργάζεται πρόταση για θεσμική σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με διακοινοτική εκπροσώπηση (δεν καθορίστηκε αριθμός και αξιωματούχοι), το οποίο θα συζητεί και θα προσφεύγει στα Η.Ε. για κινητοποίηση της πολιτοφυλακής. Η πρόταση αυτή, μέχρι στιγμής, απορρίπτεται από τον κατοχικό ηγέτη.

Παρασκήνιο με Μόρφου
Έντονο παρασκήνιο φαίνεται, επίσης, πως διαδραματίζεται με το ζήτημα επιστροφή της Μόρφου. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφερε στο φως χθες βράδυ το «Σίγμα», κυοφορείται μια τ/κ λογική που προνοεί επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση, με την προϋπόθεση, ωστόσο, πως η επιστροφή των προσφύγων θα διέπεται από τα κριτήρια που θα ισχύουν για τις υπό τ/κ διοίκηση περιοχές.

Αυτή η πρόταση -όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- φαίνεται πως βρίσκει ευήκοα ώτα και σθεναρή αντίσταση από μερίδα της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν άκρως ανησυχητική, αφού στην πραγματικότητα θα είναι δώρο-άδωρο για τους ε/κ.

Όπως είναι γνωστό, το κατοχικό καθεστώς έχει παράσχει σωρεία παράνομων άδειων οικοδομής στην περιοχή όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι τα δεδομένα επί του εδάφους δεν δικαιολογούν αποχώρηση των παράνομων χρηστών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνεύεται και η αναφορά της «Μιλλιέτ» ότι, πλην των ηλικιωμένων προσφύγων, μόλις 5 χιλιάδες Ε/κ πρόσφυγες θα επωφεληθούν από τα υπό συζήτηση κριτήρια επιστροφής

Διεκδικεί ρόλο η Μόσχα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία φαίνεται πως αναζητεί διακαώς να διαδραματίσει ρόλο στα θέματα ασφάλειας, κάνοντας άνοιγμα στη Λευκωσία. Μάλιστα ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι, έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, άφησε να νοηθεί ότι η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να είναι μέρος μιας ενδεχόμενης διεθνούς διάσκεψης.

«Τα θέματα ασφάλειας αφορούν γενικά την ασφάλεια στην περιοχή και γι' αυτό η Μόσχα ενδιαφέρεται γι' αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Ρώσος Πρέσβης. Κληθείς να σχολιάσει αν η Ρωσία έχει ξεκάθαρη θέση για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Οσάτσι είπε πως γι' αυτό πρέπει να αποφασίσει η Λευκωσία.

«Αν θέλει εγγυήσεις τότε να συζητήσουμε τι είδους εγγυήσεις θέλει. Βεβαίως μας ενδιαφέρει, γιατί από το θέμα των εγγυήσεων εξαρτάται το θέμα της ασφάλειας, ειδικά σε αυτή την περιοχή». Το είδος των εγγυήσεων, συμπλήρωσε, θα πρέπει να συζητηθεί σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Επαφές Ακιντζί με Αμερικανούς και Βρετανούς
Την ίδια ώρα, χθες, ο κατοχικός ηγέτης είχε συνάντηση με την Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Ντόχερτι. Προηγουμένως ο κ. Ακιντζί είχε συνομιλίες δυο περίπου ωρών με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν.

Το «παρών» τους στη συνάντηση, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, έδωσαν και η συντονίστρια των Τεχνικών Επιτροπών Μελτέμ Σαμανί και το μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας Ερχάν Ερτσίν. Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε χθες συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια της οποίας, εκτός από το θέμα της Συρίας, αντήλλαξαν και απόψεις για το Κυπριακό.

Τα άστρα «ευθυγραμμίστηκαν», η ώρα όχι
Την πλήρη αδυναμία απεξάρτησης από τις εντολές της Άγκυρας απέδειξε πανηγυρικά χθες το κατοχικό καθεστώς, καθώς στη χθεσινή του συνεδρία, το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε να ακολουθήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας και να παραμείνει στη θερινή ώρα μετά τις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν είπε πως αποφασίστηκε να μην ακολουθήσουν την αλλαγή ώρας «Εμείς θα παραμείνουμε στη θερινή ώρα», είπε. Βάσει, λοιπόν, αυτής της τραγελαφικής απόφασης, μετά τις 31 Οκτωβρίου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού καθεστώτος θα υπάρχει διαφορά μιας ώρας.

Στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης πολλά ήταν τα σαρκαστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρξαν, μάλιστα, φωνές που δικαιολογημένα εξέφρασαν εύλογες απορίες κατά πόσο είναι εφικτή η συνεννόηση στα σοβαρά ζητήματα του Κυπριακού, όταν για θέματα όπως η ρύθμιση της ώρας οι Τ/κ αποδέχονται αυτά που επιβάλλει η Άγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα