Συναγερμός για τη φύση από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαφυλάξει τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες για την προστασία της φύσης στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης η οποία ολοκληρώνεται την Κυριακή τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου κυπριακών περιβαλλοντικών οργανώσεων που λαμβάνουν μέρος στην εκστρατεία «Συναγερμός για τη Φύση» (Nature Alert), από το Μάιο 2015.

Όπως αναφέρεται «η εκστρατεία υποστηρίζει την καλύτερη εφαρμογή των υπάρχουσων Οδηγιών για τη Φύση και όχι την αλλαγή του περιεχομένου τους». Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης αναμένεται να δημοσιοποιηθούν

το φθινόπωρο του 2015 και η τελική απόφαση το αργότερο τον Ιούνιο 2016.

Μαζί με τους πολίτες, προστίθεται, «περισσότερες από 120 περιβαλλοντικές ΜΚΟ έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων: οι ευρωπαϊκοί νόμοι για την προστασία της φύσης δεν πρέπει να αλλάξουν».

Σημειώνεται ότι οι Οδηγίες για τη φύση αναγνωρίζονται παγκοσμίως για τη συμβολή τους στην προστασία της βιοποικιλότητας και των βιοτόπων που απειλούνται και προστατεύουν περισσότερα από 1.000 είδη και 27.000 φυσικές περιοχές στην Ευρώπη ενώ συντηρούν το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στο κόσμο το Natura 2000.

Στην Κύπρο 62 περιοχές έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το έργο LIFE Ορόκλινη, για την αποκατάσταση και διαχείριση της λίμνης Ορόκλινης, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία.

«Η λίμνη της Ορόκλινης είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο είδη πουλιών τα οποία φωλιάζουν εκεί, τον Καλαμοκαννά (Himantopus himantopus) και την Πελλοκατερίνα (Vanellus spinosus)», προστίθεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι «η Κύπρος φιλοξενεί σχεδόν το μισό αναπαραγωγικό πληθυσμό της Πελλοκατερίνας σε ολόκληρη την ΕΕ».

Συνολικά, συμπληρώνεται, στη λίμνη Ορόκλινης έχουν παρατηρηθεί περίπου 190 διαφορετικά είδη πουλιών, ενώ σημειώνεται ότι ο αριθμός των ειδών αλλάζει ανάλογα με την εποχή.

«Το Κάβο Γκρέκο, η χερσόνησος Ακάμα και το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους αποτελούν γνωστές περιοχές στην Κύπρο που ανήκουν στο δίκτυο προστατεύομενων περιοχών Natura 2000 και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο που θέλουν να απολαύσουν τη μοναδική φυσική μας κληρονομιά», αναφέρεται.

Το δελτίο Τύπου εξέδωσαν από κοινού ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, οι Φίλοι της Γης Κύπρου και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα