«Συμβολή της διατροφής στην πρόληψη...

...και θεραπεία κατά του καρκίνου»

«ΣΥΜΒΟΛΗ της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία κατά του καρκίνου» είναι το φετινό θέμα της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής που γιορτάζεται στις 10 Μαΐου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων, σκοπός είναι να καταδειχθεί πως η ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα η απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Ο Συ.Δι.Κυ. στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής

έχει συνδιοργανώσει μαζί με τον ΠΑΣΥΚΑΦ διήμερο συνέριο με θέμα: Καρκίνος του Παχέος Εντέρου «Αξιοποιούμε το σήμερα, για να βελτιώσουμε το αύριο» στις 6 και 7 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Παράγοντες και πρόληψη
Όπως αναφέρεται στους αιτιολογικούς παράγοντες του καρκίνου περιλαμβάνονται η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, οι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες. Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά παγκοσμίως και αναμένεται να αυξηθεί η συνολική του επίπτωση, ενώ το 80% των καρκίνων του πεπτικού, του μαστού και του προστάτη οφείλονται σε κακές διαιτητικές συνήθειες.

Όσον αφορά στην πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου, η διατροφή φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο μιας και το 70%-80% όλων των μορφών καρκίνου σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες και συνεπώς οι διαιτολογικές επιλογές μας φαίνεται ότι επηρεάζουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πολλές έρευνες γίνονται με σκοπό να συσχετίσουν τη διατροφή στο σύνολό της αλλά και στα επιμέρους συστατικά με την πρόληψη του καρκίνου, χωρίς να έχουν βρεθεί ακόμα πολλά ισχυρά δεδομένα. Σημαντικές συσχετίσεις έχουν βρεθεί για την προστατευτική δράση των φρούτων και λαχανικών με τον καρκίνο παχέος εντέρου, την επιβαρυντική δράση του κόκκινου κρέατος και τον προστατευτικό ρόλο του γάλακτος στον κολοορθικό καρκίνο.

Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στοματικής κοιλότητας και οισοφάγου, ενώ τα πολύ ζεστά ροφήματα πιθανόν να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου στόματος ή και του γαστρεντερικού. Η υψηλή πρόσληψη λίπους φαίνεται να σχετίζεται με τον καρκίνο του κολοορθικού, ενώ η ζάχαρη και αλάτι ίσως να συνδέονται με τον καρκίνο του στομάχου.

Σημαντικό ρόλο πέραν από τη διατροφή έχει βρεθεί ότι παίζουν τόσο η φυσική δραστηριότητα, με ισχυρά ευρήματα ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και το ποσοστό σωματικού λίπους, αποτελώντας επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σημειώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα