Συμμαχία Πολιτών και Υπ.Δικαιοσύνης συζήτησαν για διαφθορά

Η Συμμαχία Πολιτών συμφωνεί με τη βασική φιλοσοφία των νομοσχεδίων για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στο αστυνομικό Σώμα και θα τα στηρίξει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας είχε σήμερα συνάντηση στα γραφεία της Συμμαχίας, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου με θέμα συζήτησης τα νομοσχέδια για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στο αστυνομικό σώμα.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι κατά τη συνάντηση είχαν μια συζήτηση με ανοικτό πνεύμα

και καλή διάθεση για να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις αναφορικά με τον τρόπο πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής στο αστυνομικό Σώμα, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση του κύρους της Αστυνομίας, προστατεύοντας τους αστυνομικούς που επιτελούν σωστά το καθήκον τους.

«Θέλω να πω ότι έγινε μια πολύ καλή δουλεία από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά στα νομοσχέδια τα οποία μας απέστειλε ο Υπουργός. Συζητήσαμε σε λεπτομέρεια τις διάφορες πτυχές εκεί και όπου είχαμε απορίες ή εναλλακτικές εισηγήσεις. Χαίρομαι γιατί στις εναλλακτικές μας προτάσεις ο Υπουργός ήταν θετικός να τις επανεξετάσει και πιστεύω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση. Στη βασική φιλοσοφία, ως Συμμαχία Πολιτών, τα νομοσχέδια μας βρίσκουν σύμφωνους. Και θα τα στηρίξουμε», πρόσθεσε.

Θέλουν, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο η κομματική ή η όποια κομματική παρέμβαση είτε σε θεσμούς είτε σε επιτροπές.

«Μόνο έτσι θα σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι από τώρα και στο εξής η όποια διερεύνηση υποθέσεων που άπτονται διαφθοράς ή διαπλοκής από μέρους του Αστυνομικού Σώματος ή της Εισαγγελίας, θα γίνεται αυστηρά με βάση τον Νόμο και χωρίς την όποια κομματική ή πολιτική παρέμβαση», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι έγινε εξαιρετική δουλεία από μέρους της Συμμαχίας Πολιτών οι οποίοι μελέτησαν σε βάθος τα νομοσχέδια και έκαναν πολύ εποικοδομητικές εισηγήσεις τις οποίες, όπως ανέφερε, πιστεύει ότι κάποιες θα ενσωματωθούν στα νομοσχέδια.

«Να ευχαριστήσω τη Συμμαχία Πολιτών για τη μελέτη που έχουν κάνει των νομοσχεδίων και τις εισηγήσεις τις οποίες μας έχουν υποβάλει. Πράγματι, έχει γίνει μια εξαιρετική δουλεία από μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, οι οποίοι μελέτησαν σε βάθος και μας έκαναν πολύ εποικοδομητικές εισηγήσεις και πιστεύω ότι κάποιες θα ενσωματωθούν στα νομοσχέδια. Η προσπάθεια μας είναι να ετοιμάσουμε ένα πακέτο νομοθετικό, το οποίο να μπορεί να υποστηριχτεί από όλα τα κόμματα στη Βουλή για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η πολιτεία και η νομοθετική εξουσία είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν μαζί και συλλογικά αυτό που ονομάζουμε διαφθορά στην Αστυνομία», πρόσθεσε.

Ένα πρόβλημα, συνέχισε ο κ. Νικολάου, το οποίο ναι μεν είναι διαχρονικό αλλά ενόσω διαιωνίζεται τα προβλήματα που δημιουργούνται θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

«Το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έχουμε ετοιμάσει, όπως φάνηκε και μέσα από τη σημερινή συζήτηση με τον κ. Λιλλήκα, δίνει ένα σημαντικό οπλοστάσιο στην Αστυνομία για να μπορέσει να διερευνήσει αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα και να βρεθούν κάποιοι ενώπιον των δικαστηρίων στέλλοντας την ίδια ώρα το σαφές μήνυμα σε όλους εκείνους που αναμειγνύονται ή προτίθενται να αναμειχθούν ότι από τώρα και στο εξής δεν θα υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση. Η μηδενική ανοχή θα μπορεί να έχει και το ανάλογο οπλοστάσιο για να επιλυθεί με την πρέπουσα σοβαρότητα αυτό το φαινόμενο», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», σύμφωνα με το οποίο ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου αναφέρει ότι κάποια άτομα μετατέθηκαν επί αρχηγίας του και επέστρεψαν στη θέση τους κατόπιν εντολών του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν έχει ανάμειξη σε αυτά τα θέματα και ούτε θέλει να σχολιάσει οτιδήποτε από τις δηλώσεις του κ. Παπαγεωργίου.

«Εγώ αντιλαμβάνομαι την πικρία την οποία νοιώθει και νομίζω ότι εκείνο το οποίο οφείλουμε έναντι της κοινωνίας και στο αστυνομικό Σώμα είναι να δούμε με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και όχι να συζητούμε τις οποιεσδήποτε απόψεις, ατεκμηρίωτες τις οποίες καταθέτει οποιοσδήποτε δημόσια χωρίς να παρουσιάζει οποιαδήποτε στοιχεία», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα