Γιατί το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει τα €2,23 δισ. φορων;

Στα 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ανείσπρακτες οφειλές του κράτους, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό αναφορικά τόσο με τα δυνητικά έσοδα που εκκρεμούν για το κράτος όσο και για την ίδια τη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σε μια εποχή που ακόμα και το τελευταίο ευρώ είναι αναγκαίο στα κρατικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, όπως παρατηρήθηκε το 23% επί του συνολικού ποσού των ανείσπρακτων φόρων προέρχεται από μόλις 114 φορολογούμενους, οι οποίοι δεν μπορούν να εντοπισθούν, αριθμός που γεννά ερωτηματικά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση προόδου για την κατάσταση

των αμέσως απαιτητών οφειλόμενων ποσών για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, την οποία ο Έφορος Φορολογίας οφείλει να υποβάλλει ανά τρίμηνο. Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου, με καλεσμένο, μεταξύ άλλων, τον έφορο Φορολογίας.

Σύμφωνα με την Αρχιφοροθέτη Κέλια Παπαδοπούλου, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», πρόκειται για περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν καταθέσει ενστάσεις, δηλαδή διαφωνούν με τη φορολογία τους. Αυτό γίνεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και δεν πρόκειται για ποσά που έχουν βεβαιωθεί και αναμένεται να εισπραχθούν.

Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου, δεν διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες, ωστόσο μετά από αυτό ο φορολογούμενος διατηρεί το δικαίωμα της προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο, γεγονός που αργοπορεί ακόμα περισσότερο την όποια είσπραξη.

«Το συγκεκριμένο δικαστήριο δεν έχει τεθεί ακόμα σε πλήρη λειτουργία. Αναμένεται ωστόσο, με την πλήρη λειτουργία του, οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για το ότι πέραν των 15.000 οφειλετών που οφείλουν συνολικά 120 εκ. ευρώ σε άμεσες φορολογίες, είναι δύσκολο να εντοπισθούν λόγω του ότι βρίσκονται στο εξωτερικό ή έχουν αποβιώσει, η κα. Παπαδοπούλου απάντησε ότι αυτές οι υποθέσεις αρκετά παλιές, ενώ την εποχή που προέκυψαν «δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπισθούν εγκαίρως. Σήμερα, μόλις μια εταιρία γραφτεί στο μητρώο εταιριών, αυτόματα ενημερώνεται το Τμήμα Φορολογίας, με τον φορολογούμενο να έχει υποχρέωση να γραφτεί κι εκεί. Αυτή η διασύνδεση έχει επιτευχθεί να γίνεται μηχανογραφικά μόλις τα τελευταία χρόνια».

Σημείωσε δε, ότι κάποιες από αυτές τις εταιρίες έβαζαν λουκέτο, αθετώντας τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και χωρίς να γνωρίζει το κράτος τι περιουσιακά στοιχεία υπήρχαν.

«Πλέον όμως υπάρχουν τα εργαλεία και η πληροφόρηση για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις ασφαλιστικές δικλείδες του παρελθόντος, η κα Παπαδοπούλου παραδέχτηκε ότι δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο για μια επιχείρηση να έχει εισοδήματα και να το αποκρύπτει.

«Παλαιότερα υπήρχε ακόμα και η διαδικασία του “secret account”, δηλαδή να μπορεί κάποιος να διατηρεί λογαριασμό με “κρυφό όνομα”. Μιλάμε για τόσο παλιές υποθέσεις. Πλέον, ακόμα και στο εξωτερικό να έχει κάποιος χρήματα, το Τμήμα Φορολογίας μπορεί να τα εντοπίσει».

Αναφορικά με τους αποβιώσαντες οφειλέτες, είπε ότι αν υπάρχουν ακόμα περιουσιακά στοιχεία, τότε το κράτος μπορεί να λάβει ένα μέρος από τους φόρους.
«Ελπίζουμε να εξαλειφθούν αυτές οι υποθέσεις. Σίγουρα απώλεια θα υπάρχει, όπως γίνεται και με τις επιχειρήσεις. Με τη διάρκεια του χρόνου και τις νέες ορθολογιστικές μεθόδους που χρησιμοποιεί το Τμήμα, σίγουρα η ζημιά θα μειωθεί».

Σχετικά με το ΜΕΜΟ σε ακίνητη ιδιοκτησία, η κα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το μέτρο αποδίδει τα μέγιστα, διότι τη στιγμή που ο οφειλέτης θέλει να εκποιήσει το ακίνητο για οποιονδήποτε λόγο, το κράτος θα λάβει το ποσό που δικαιούται. «Υπήρχαν επίσης περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων των δανείων, που το ακίνητο μεταβιβάζεται στην τράπεζα, για τις οποίες το ΜΕΜΟ λειτούργησε κι έδωσε τη δυνατότητα στο Τμήμα να εισπράξει οφειλές».

Τέλος, πρόσθεσε ότι υπάρχει και το μέτρο της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών που αναμένεται να εντατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να μπορεί το Τμήμα να κατάσχει ποσά για αντίστοιχες οφειλές.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα