Συμφωνία ΕΕ για κανόνες καυσαερίων στα φορτηγά

Oι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 28 της ΕΕ συμφώνησαν τους κανόνες για την παρακολούθηση και αναφορά των εκπομπών CO2 και την κατανάλωση καυσίμων που θα ισχύουν για τα νέα βαρέα οχήματα.

Η απόφαση αυτή εξ ονόματος του Συμβουλίου συνεπάγεται ότι η προσεχής βουλγαρική προεδρία θα μπορέσει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις αυτό καθορίσει τη διαπραγματευτική του θέση.

Σύμφωνα με την Εσθονική Προεδρία, ο κανονισμός θεσπίζει ένα υποχρεωτικό σύστημα παρακολούθησης και αναφοράςγια όλες τις χώρες

της ΕΕ όσον αφορά τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, παρόμοιο με το σύστημα που ισχύει για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά. Οι υποχρεώσεις αυτές θα εφαρμόζονται αποκλειστικά στα νέα οχήματα που εγγράφονται στα μητρώα οχημάτων της ΕΕ.

Κύριος στόχος του συστήματος είναι να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία της παρακολούθησης και της αναφοράς εκπομπών CO2 και να χρησιμεύσει ως βάση για τον καθορισμό και την εφαρμογή προτύπων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον.

"Τα φορτηγά και τα λεωφορεία μας είναι πολύ ρυπογόνα. Ο καθορισμός προτύπων για τις εκπομπές CO2 για τα βαρέα οχήματα είναι σημαντικός για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα των μεταφορών της ΕΕ. Η σημερινή απόφαση, η οποία εξασφαλίζει την αποτελεσματική παρακολούθηση και αναφορά των εκπομπών, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας", δήλωσε ο Siim Kiisler, Υπουργός Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας της Εσθονίας.

Η θέση του Συμβουλίου αποτυπώνει την όλη πρόταση της Κομισιόν. Τα κύρια στοιχεία της νέας εντολής έχουν ως ακολούθως:

- Οι υποχρεώσεις παρακολούθησης και αναφοράς δυνάμει του κανονισμού θα ισχύουν αποκλειστικά για τους κατασκευαστές των κατηγοριών και/ή των ομάδων οχημάτων που έχουν ήδη πιστοποιηθεί.

- Τα έτη έναρξης της παρακολούθησης και αναφοράς για κάθε κατηγορία/ομάδα οχημάτων ορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού το οποίο θα τροποποιείται κάθε φορά που θα πιστοποιούνται οι υπόλοιπες κατηγορίες /ομάδες οχημάτων.

- Η Κομισιόν θα έχει στη διάθεσή της επτά έτη για να ορίσει τα έτη έναρξης για όλες τις κατηγορίες/ομάδες οχημάτων που καλύπτονται από τη νομοθεσία.

- Θα συσταθεί ένα κεντρικό μητρώο της ΕΕ για τη συλλογή όλων των στοιχείων από τις αρχές και τους κατασκευαστές. Τα στοιχεία που συλλέγονται για τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση καυσίμων θα διατίθενται στο κοινό, ενισχύοντας τη διαφάνεια στον τομέα των μεταφορών.

- Εξαιρέσεις από αυτή τη γενική αρχή θα αιτιολογούνται αποκλειστικά και μόνον για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των συνθηκών θεμιτού ανταγωνισμού.

- Τα σχετικά στοιχεία που αφορούν την αεροδυναμική των οχημάτων («τιμή οπισθέλκουσας»), που αποτελούν σημαντική παράμετρο για τον προσδιορισμό της απόδοσης των καυσίμων των οχημάτων, θα είναι επίσης διαθέσιμα σε μορφή φάσματος.

Η Κομισιόν υπέβαλε την πρόταση κανονισμού την 1η Ιουνίου 2017. Με τη συμφωνία αυτή των κρατών μελών, το Συμβούλιο είναι έτοιμο να αρχίσει άτυπες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ψήφος της αρμόδιας επιτροπής στο Κοινοβούλιο έχει προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο του 2018. Ως εκ τούτου, ο φάκελος αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στην ολομέλεια του Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα