Συλικιώτης:Η Ενεργειακή Ένωση να επικεντρώνεται στον άνθρωπο

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης, συμμετείχε ως ομιλητής στο εργαστήρι που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες από το ευρωπαϊκό δίκτυο Transform και την ομάδα εργασίας για την Ενέργεια, Akademia, με τίτλο "Για ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό ενεργειακό μοντέλο".

Ο κ. Συλικιώτης κλήθηκε να μιλήσει για την στρατηγική της Κομισιόν όσον αφορά την Ενεργειακή Ένωση και να αναλύσει την θέση της Αριστεράς.



Στην ομιλία του τόνισε πως τόνισε για να λειτουργήσει θετικά μια Ενεργειακή Ένωση πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της ο άνθρωπος, ο καταναλωτής, οι τοπικές κοινότητες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ενεργειακή Ένωση, είπε, πρέπει να διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση για όλους σε φθηνή ενέργεια και να έχει βασικό στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει σήμερα πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα αντιταχθεί στην δημιουργία μιας Ενεργειακής Ένωσης που θα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και θα επιτείνει τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς. Επισήμανε δε πως μια Ενεργειακή Ένωση προς όφελος των λαών απαιτείται να συμβαδίζει με τον τερματισμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και την προώθηση μιας κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Όσον αφορά την ανακοίνωση της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση, ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε επίσης πως δυστυχώς δεν προωθούνται ουσιαστικά μέτρα για άρση της ενεργειακής απομόνωσης των κρατών μελών, ούτε για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Αναφορικά δε με την πρόταση για εκ των προτέρων ενημέρωση και παρουσία της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για τις διακρατικές συμφωνίες, υπογράμμισε την διαφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς καθώς όπως εξήγησε η εν λόγω πρόταση περιορίζει την κυριαρχία των κρατών, υποβαθμίζει τον ρόλο τους και περιορίζει την εθνική ευελιξία στην διαμόρφωση σημαντικών αποδοτικών και πολυδιάστατων διακρατικών ενεργειακών σχέσεων.

Όπως εξήγησε η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με την Ρωσία καθώς και με άλλες χώρες μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ευημερία των λαών και την επικράτηση της Ειρήνης.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι και ερευνητές από διάφορες χώρες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα