Συλικιώτης: Ζητεί στήριξη για αξιοποίηση των κοιτασμάτων ΦΑ

"Οι προτάσεις που υπάρχουν στην έκθεση της Ενεργειακής Ένωσης για αύξηση των εξουσιών της Κομισιόν εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών στη δημιουργία διακρατικών συμφωνιών πρέπει να διαγραφούν. Ο ρόλος της Κομισιόν πρέπει να είναι επικουρικός και προαιρετικός, εφόσον ζητηθεί από τα κράτη μέλη. Δεν γίνεται να προωθούνται μέτρα που περιορίζουν την εθνική ευελιξία όταν μέχρι σήμερα υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα στην ενεργειακή τροφοδοσία ενώ πολλά κράτη και περιοχές παραμένουν απομονωμένες από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα. Αντί να προτείνονται υπερεξουσίες για την Κομισιόν αναμένουμε

να συμπεριληφθούν προτάσεις για να δοθεί ιδιαίτερη βοήθεια σε κράτη, όπως η Κύπρος, που είναι απομονωμένη από τα ενεργειακά δίκτυα, ώστε να διαφοροποιήσει τις πηγές και τις οδούς εφοδιασμού της."

Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, κατά την συζήτηση της έκθεσης για την Ενεργειακή Ένωση στη Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας.

Μιλώντας ως συντονιστής και σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η Ενεργειακή Ένωση πρέπει να έχει πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, να συμβάλει στη διαμόρφωση οικονομικά προσιτών τιμών για όλους, και να διασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο. Επισήμανε δε πως πρέπει να θεσπιστούν δεσμευτικοί στόχοι για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στόχοι, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, μπορούν να δημιουργήσουν νέες ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, να δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία και να οδηγήσουν σε ανάπτυξη. Όπως εξήγησε, για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι εγχώριες πηγές ενέργειας της ΕΕ και δη τα δίκτυα και αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατ. Μεσογείου με σκοπό τη δημιουργία ενός Μεσογειακού κόμβου φυσικού αερίου καθώς και να δοθεί δυνατότητα ανάπτυξης της ικανότητας παραγωγής LNG. Αναμένουμε λοιπόν, είπε, να προστεθεί στο κείμενο ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές που δημιουργούνται με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά διαφωνεί με την πρόταση για αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας καθώς, όπως έχει αποδειχτεί, ενέχει τεράστιους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Συμπλήρωσε δε πως πρέπει να συμπεριληφθεί στην έκθεση ξεκάθαρη αναφορά πως πρέπει να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση προγραμμάτων για δημιουργία νέους πυρηνικούς σταθμούς. Εξίσου προβληματική, είπε, είναι η αναφορά στην ανάγκη να συμπεριληφθεί ειδικό κεφάλαιο σχετικά με την Ενέργεια στη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει ενδεχομένως στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του αγαθού της ενέργειας με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς.

Ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως στη βάση των παρατηρήσεών του είναι και οι τροπολογίες που κατέθεσε για ενίσχυση του κειμένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα