Μαυρίδης: Πάσχει το σύστημα λήψης αποφάσεων στην ΕΕ

"Το σύστημα λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και ειδικότερα στην ευρωζώνη πάσχει σοβαρά, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο πριν 2 χρόνια. Ενόσω αυτό συνεχίζεται, αναμένεται η επόμενη κρίση και σύγκρουση".

Αυτά τόνισε σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και Σ&Δ) σε εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο με θέμα "Τράπεζες και Κράτη" που διοργανώθηκε από τον Γερμανό ευρωβουλευτή Michael Theurer της

Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών.

Στην παρέμβαση του ο Κ. Μαυρίδης, διερωτήθηκε αν οι κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης είναι αμερόληπτοι θέτοντας δύο θέματα: "Δεν θα επικεντρωθώ στο παρελθόν, ούτε θα δικαιολογήσω τις βαριές ευθύνες που τα κράτη φέρουν για τα προβλήματά τους. Θα επικεντρωθώ στους αμερόληπτους κοινούς κανόνες της ευρωζώνης που πρέπει να εφαρμόζονται". Και συνέχισε: "Τα τελευταία χρόνια οικοδομούμε την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση σε όλη την ΕΕ με βάση κοινούς κανόνες. Όμως, από αυτό το οικοδόμημα απουσιάζει το θεμέλιο της κοινής ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων (μέχρι €100.000) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για όλες τις τράπεζες που όμως εποπτεύονται από την ΕΚΤ. Το θεμέλιο αυτό προνοούσε η αρχιτεκτονική της Τραπεζικής Ένωσης αλλά λόγω παρέμβασης δυνατών κρατών, δεν εφαρμόστηκε. Ως αποτέλεσμα, τις καταθέσεις μιας τράπεζας στην Κύπρο εγγυάται το αδύνατο κυπριακό κράτος και αυτή η τράπεζα ανταγωνίζεται στην προσέλκυση καταθέσεων μια Γερμανική με εγγυητή το δυνατό Γερμανικό κράτος. Είναι αυτό δίκαιος ανταγωνισμός και αμερόληπτη εφαρμογή των κανόνων όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες; Το αδύνατο κράτος της Κύπρου δεν έχει την αξιοπιστία της Γερμανίας και αυτό δημιουργεί αθέμιτο πλεονέκτημα".

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Μαυρίδης απάντησε σε σχόλια για κοινό σχέδιο εγγύησης καταθέσεων όταν οι συνθήκες στην οικονομία ομαλοποιηθούν, ως εξής: "Το να περιμένουμε μέχρι οι συνθήκες είναι καλές, είναι ενάντια στην ορθολογιστική διαχείριση των κινδύνων. Μια τράπεζα χρειάζεται την ασφάλεια των καταθέσεων από την ΕΚΤ, την ώρα της οικονομικής κρίσης και όχι στις καλές συνθήκες, κατά παρόμοιο τρόπο που ένας χρειάζεται ιδιαίτερα την ασφαλιστική κάλυψη για ιατρική περίθαλψη όταν είναι ασθενής, όχι όταν είναι υγιής".

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και στο δικαίωμα έκδοσης χρήματος ως κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους, το οποίο τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, έχουν εκχωρήσει στην ΕΚΤ. Όπως εξήγησε, στις ΗΠΑ οι πολιτείες δεν είναι κυρίαρχα κράτη, προσομοιάζουν με την ευρωζώνη ως προς το δικαίωμα έκδοσης χρήματος που έχει μόνο η Κεντρική Τράπεζα. Όταν το Πουέρτο Ρίκο ή η πολιτεία της Αλαμπάμα αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους, δεν επηρεάζεται το τραπεζικό τους σύστημα. Στην περίπτωση μας συμβαίνει το αντίθετο, με την Ελλάδα στην ασφυξία επειδή η ΕΕ κρατά όμηρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ο ευρωβουλευτής, καταλήγοντας τόνισε: "Η λήψη αποφάσεων εντός ΕΕ πάσχει. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι όλα βαίνουν ομαλά επειδή αυτό θέλουν τα δυνατά κράτη μέλη".

Keywords
Τυχαία Θέματα