Συλικιώτης: Η ΕΕ να στηρίξει την Κύπρο στην εκμετάλλευση ΦΑ

"Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες ενός κράτους μέλους, της Κύπρου, για εκμετάλλευση των ορυκτών της πόρων. Ιδιαίτερα τώρα με την ανακήρυξη του κοιτάσματος “Αφροδίτη” των 140 bcm ως εμπορεύσιμου είναι σημαντικό η ΕΕ να χρηματοδοτήσει αλλά και να παρέχει τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών."

Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης,

ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Θέμα της συζήτησης ήταν η έκθεση του ΕΚ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ενεργειακή Ασφάλεια.

Μιλώντας ως συντονιστής και σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης χαιρέτισε τις προτάσεις που υπάρχουν στην έκθεση για αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο και δημιουργία ενός Μεσογειακού κόμβου φυσικού αερίου με την ανάπτυξη παραγωγής LNG ώστε να αξιοποιηθούν οι προοπτικές που δημιουργούνται στην περιοχή για ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης. Σημειώνεται πως οι εν λόγω αναφορές ενσωματώθηκαν στο κείμενο μετά από σχετικές τροπολογίες που κατέθεσε η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς με πρωτοβουλία του κου Συλικιώτης.

Όσον αφορά την πρόταση που υπάρχει στην έκθεση για υποχρεωτική συμμετοχή της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για τις διακυβερνητικές συμφωνίες, καθώς και η εκ των προτέρων και εκ των υστέρων αξιολόγηση των υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών, ο κος Συλικιώτης τόνισε πως είναι ιδιαίτερα αρνητική. Τόνισε δε πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς δεν θα στηρίξει την προώθηση μιας ενεργειακής πολιτικής, η οποία να ελέγχεται από την Κομισιόν, να περιορίζει την κυριαρχία των κρατών και να μειώνει την εθνική ευελιξία στη διαμόρφωση πολυδιάστατων και αποδοτικών διεθνών ενεργειακών σχέσεων. Επισήμανε δε πως δεν γίνεται η Κομισιόν να ζητά αυξημένες αρμοδιότητες ενώ υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στο ενεργειακό εφοδιασμό των κρατών μελών καθώς και συνεχίζεται η ενεργειακή απομόνωση πολλών κρατών και περιοχών της Ένωσης.

Ο κος Συλικιώτης τόνισε πως η Ενέργεια συνιστά κοινωνικό αναπτυξιακό αγαθό, στο οποίο πρέπει όλοι να έχουμε φθηνή και ισότιμη πρόσβαση, γι' αυτό, συμπλήρωσε, πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Για να το επιτύχουμε αυτό, εξήγησε, πρέπει να τερματιστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και να προωθηθούν πολιτικές για στήριξη της κοινωνικής ανάπτυξης με ενισχυμένο κρατικό έλεγχο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η δημόσια ιδιοκτησία και η διαχείριση των υποδομών με στρατηγική σημασία από το κράτος βάσει των συμφερόντων της κοινωνίας και του λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα