Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο στο νέο γήπεδο της Ζενίτ

Το νορβηγικό περιοδικό Josimar, σε ένα απίστευτο ντοκουμέντο του, αποκαλύπτει τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίες στο νέο γήπεδο της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Μοιάζει με σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Θα έπρεπε να είναι παραδοτέο τον Δεκέμβριο του 2008 κι όμως περίπου μία δεκαετία μετά, κανείς δεν ξέρει αν θα είναι έτοιμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι στη Ρωσία.

Ο αρχικός προϋπολογισμός

των 220 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει εκτιναχθεί στο 1,5 δις δολάρια κι ακόμα κανείς δεν ξέρει πού θα καθίσει η μπίλια, αφού δεκάδες εκατομμυρίων έχει κατασπαταληθεί σε μίζες και διαφθορά.

Το χειρότερο, όμως, δεν είναι η κατασπατάληση χρήματος, μα οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στο νέο γήπεδο της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, όπου κυριαρχούν οι νόμοι της ζούγκλας. Ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, με εργάτες δίχως δικαιώματα, που δουλεύουν νυχθημερόν για το τίποτα, σε ένα μέρος όπου ο θάνατος παραμονεύει κάθε δευτερόλεπτο.

Το νορβηγικό περιοδικό Josimar, σε ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, αφηγείται τις απίστευτες συνθήκες εργασίας Βορειοκορεατών εργατών, που δουλεύουν κυριολεκτικά από το πρωί ως το βράδυ για ένα κομμάτι ψωμί, δίχως δικαιώματα, δίχως ρεπό, δίχως τα στοιχειώδη, αφού στοιβάζονται σε κοντέινερ πλησίον του γηπέδου - φάντασμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα