Συμπεράσματα για τη σημασία του πολιτισμού στη διπλωματία

Κείμενο συμπερασμάτων σχετικά με τη θέση του πολιτισμού στις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού που συνήλθε στις Βρυξέλλες.

Τα συμπεράσματα ακολουθούν την κοινή ανακοίνωση της Ύπατης Εκπροσώπου και της Κομισιόν της 8ης Ιουνίου 2016 με τίτλο «Προς μια στρατηγική της ΕΕ για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις» και παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τη στρατηγική προσέγγιση

της ΕΕ στις διεθνείς σχέσεις, μέσω του πολιτισμού.

Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια προσέγγιση πρέπει να ξεκινά από τη βάση προς την κορυφή και πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία του πολιτιστικού τομέα. Οι 28 αναγνωρίζουν ότι οι διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν μόνο με την ενθάρρυνση της πολιτιστικής πολυμορφίας εντός της ΕΕ και ζητούν συνεκτικότητα και συνοχή των προσπαθειών.

Προκειμένου να προωθηθεί αυτό το έργο, το Συμβούλιο συμφώνησε ως επόμενο βήμα να συσταθεί μια ομάδα εργασίας που θα συνδράμει στην εκπόνηση μιας συνολικής στρατηγικής προσέγγισης της ΕΕ στις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις. Το έργο αυτό θα υποστηριχθεί από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, αξιοποιώντας την υπάρχουσα πλατφόρμα πολιτιστικής διπλωματίας που δημιουργήθηκε το 2016 για να συμβάλει στην προώθηση της πολιτιστικής δέσμευσης της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα