Στροβολίδου (UNHCR): H απομάκρυνση βαρκών από ΚΔ να μην παραβιάζει το ΔΔ

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την Κύπρο Αιμιλία Στροβολίδου προέτρεψε τη Λευκωσία την Παρασκευή «να σταματήσει να απομακρύνει βίαια βάρκες Σύρους πρόσφυγες που φτάνουν από τον Λίβανο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της μη επαναπροώθησης», σύμφωνα με αναφορές του Associated Press και την ευρωπαϊκή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων EuroMed Rights .

Συγκεκριμένα η Στροβολίδου δήλωσε στο Associated Press ότι σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών των επιβατών, οι κυπριακές αρχές «απώθησαν βίαια» τα σκάφη χρησιμοποιώντας «βία» και «τεχνικές για να αποσταθεροποιήσουν το σκάφος».

Η ίδια  είπε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ «δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει» αυτές τις μαρτυρίες.

Ένας Κύπριος ανώτερος αξιωματούχος αρνήθηκε σθεναρά στο AP ότι χρησιμοποιήθηκε οποιοσδήποτε εξαναγκασμός με οποιονδήποτε τρόπο για να επιστρέψουν τα σκάφη στον Λίβανο, επιμένοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε καμία απώθηση και ενεργεί «πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο αξιωματούχος ανέφερε περαιτέρω ότι η Κύπρος συνεργάζεται με την Επιτροπή της ΕΕ για να βοηθήσει τον Λίβανο στην αντιμετώπιση των αναχωρήσεων σκαφών. Διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία δεν θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Σύριων καθώς δεν θα οδηγήσει στην απέλασή τους πίσω στη χώρα τους, αν και θα χάσουν επιδόματα  και το δικαίωμα εργασίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους πρόσφυγες από το να φτάσουν στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Το 7% του πληθυσμού της Κύπρου είναι μετανάστες – Είμαστε στα όρια μας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στροβολίδου UNHCR,strovolidou UNHCR