Στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα ο Έιντε

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα γίνει στις 10.15 ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος επέστρεψε χθες στη Λευκωσία για επαφές με τις δύο πλευρές, καθώς εντείνονται οι διεργασίες, ενόψει της νέας Διάσκεψης στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου.

Χθες το απόγευμα ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η οποία κράτησε 3 περίπου ώρες.

Όλα

τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσέλθουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 28 Ιουνίου στη Γενεύη με όραμα, αποφασιστικότητα και προθυμία να σκεφτούν «έξω από το κουτί» και με σεβασμό στο γεγονός ότι υπάρχουν πέραν της μιας αλήθειας, δήλωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών μετά τη συνάντηση.

Στόχος της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου είναι, είπε, η επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων.

Η Διάσκεψη θα πρέπει, υπέδειξε, να είναι καλά προετοιμασμένη και πως όλα τα θέματα θα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα οποία θα συζητηθούν αλληλένδετα. Είμαστε, είπε, προετοιμασμένοι να παραμείνουμε στη Γενεύη για μερικές εβδομάδες.

Ο κ. `Ειντε είπε ότι η ετοιμασία του εγγράφου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα στηρίζεται στις θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στόχος, δήλωσε, είναι αυτό το έγγραφο να είναι η βάση για συζήτηση, αλλά δεν θα είναι, διευκρίνισε, μια πρόταση των Ηνωμένων Εθνών.

Κύπρος-Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις

Σε ανταλλαγή απόψεων, προετοιμασία και συντονισμό ενεργειών προέβησαν χθες Κύπρος και Ελλάδα, ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, συζήτησαν χθες στη Θεσσαλονίκη τα διάφορα σενάρια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά από συνάντηση του με τον κ. Ακκιντζί ότι είναι προετοιμασμένοι να παραμείνουν στη Γενεύη μερικές εβδομάδες, είπε «μακάρι να είναι δημιουργική η συνάντηση και δεν χρειάζονται βδομάδες».

Ερωτηθείς αν το κοινό έγγραφο θα πρέπει να είναι συμφωνημένο ή όχι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι είτε αυτό είναι κοινό, είτε δεν είναι κοινό. Συνεπώς θα πρέπει να είναι και συμφωνημένο.

Στη συνάντηση, που θα έχω με τον κ. Έιντε, πρόσθεσε, θα δω τι μεταφέρει και ανάλογη θα είναι και η δική μας αντίδραση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ομογνωμία Αθηνών – Λευκωσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «αυτό να θεωρείται δεδομένο» και ο κ. Κοτζιάς απάντησε «πάντα».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε ότι είναι πάντα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στις 22 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει, εξάλλου, συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα