Στον κυκεώνα διαφωνιών για το τεστ Παπανικολάου

Στο επίκεντρο συμφερόντων, διαφωνιών και αντεγκλήσεων, τα τεστ Παπανικολάου.

Το εγχείρημα του κράτους να μειώσει τις λίστες αναμονής δίδοντας ανάσα σε χιλιάδες γυναίκες, προσκρούει σε διαφωνίες μεταξύ γιατρών και υπουργείου για τις αρμοδιότητες, τη συχνότητα διεξαγωγής της εξέτασης και το κόστος για το κράτος.

Στο μέσο των αντιπαραθέσεων τέθηκε η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία ζητεί να ελεγχθεί η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων και να καταρτιστεί πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή των τεστ

Παπανικολάου, όπως εκείνα άλλων χωρών.

Διαφαίνεται από τις επιστολές που εξασφάλισε και αποκαλύπτει απόψε το Σίγμα, ότι στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων βρίσκονται ο Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λεμεσού Δόκτωρ Κυριάκος Χαραλάμπους και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Γιαννάκη.

Αφορμή, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 1η Μαρτίου, να αποσταλούν στον ιδιωτικό τομέα, για τη διενέργεια τεστ Παπανικολάου, τρεισήμισι χιλιάδες περιστατικά από το Μακάρειο Νοσοκομείο και τρεις χιλιάδες περιστατικά από το Νοσοκομείο Λεμεσού. Το κόστος για το κράτος είχε καθοριστεί στα 60 ευρώ ανά γυναίκα που δικαιούται κρατική χορηγία.

Σε επιστολή, ημερομηνίας 27 Μαρτίου, προς τον Γενικό Ελεγκτή, ο κ. Χαραλάμπους, εξέφρασε έντονη διαφωνία για τη διαδικασία που ακολουθεί το υπουργείο.

«Δεν υπάρχει πρωτόκολλο στην Κύπρο για το πότε πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου. Οι ιδιώτες γυναικολόγοι της Κύπρου, επειδή είναι οι πιο έξυπνοι παγκοσμίως, επέβαλαν μια κατάσταση στην Κύπρο να γίνεται το Τεστ Παπανικολάου, κάθε χρόνο. Γίνεται επιπρόσθετα γυναικολογική εξέταση και υπερηχογράφημα. Αυτά, πολλές φορές, κοστίζουν μέχρι και 250 ευρώ. Η ανωτέρω κατάσταση, επεβλήθη και στα νοσοκομεία», αναφέρει.

Ο Δόκτωρ Χαραλάμπους εισηγείται τέσσερα σενάρια που κατά τον ίδιο, κοστίζουν λιγότερα για το κράτος. Μετά την υποβολή της καταγγελίας του, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε τις απόψεις του Υπουργείου Υγείας.

Σε απαντητική επιστολή, ημερομηνίας 13 Απριλίου, η Χριστίνα Γιαννάκη ενημερώνει ότι λόγω της έλλειψης οργανωμένου πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δεν έχουν καθοριστεί οποιαδήποτε πρωτόκολλα.

Σημειώνει ότι το υπουργείο δεν καθόρισε τη συχνότητα διενέργειας των τεστ Παπανικολάου, κάτι που εναπόκειται στο θεράποντα γιατρό.

«Είναι πασιφανές ότι επιδίωξη του Υπουργείου ήταν η διασφάλιση ότι οι γυναίκες της Κύπρου που δεν έχουν την οικονομική άνεση, θα μπορούσαν να έχουν το τεστ Παπανικολάου στον χρόνο, τον οποίο οι γυναικολόγοι των δημόσιων νοσηλευτηρίων καθόρισαν με βάση τα ατομικά δεδομένα της κάθε μιας, για σκοπούς πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης», υπογραμμίζει.

Η κ. Γιαννάκη υπεραμύνθηκε της διαδικασίας και απέρριψε τα σενάρια, που εισηγείται ο Διευθυντής της Γυναικολογικής του Νοσοκομείου Λεμεσού ως «τυχαία και επιπόλαια».

Αφότου έλαβε υπόψη τις θέσεις των δύο πλευρών, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Χασαπόπουλος, σε επιστολή του ημερομηνίας, 2 Μαΐου αναφέρει:

«Θεωρούμε ότι το να επαφίεται στους ιατρούς να αποφασίζουν, χωρίς να υπάρχει πρωτόκολλο, το οποίο να είναι υποχρεωμένοι να τηρούν, εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους και ενδεχόμενο διασπάθισης δημόσιου χρήματος, πέραν της ταλαιπωρίας των γυναικών».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί κατά πόσο οι γυναίκες που παραπέμπονται από τις δημόσιες κλινικές σε ιδιώτες, δεν υποβάλλονται σε άλλες αχρείαστες εξετάσεις και να διερευνηθεί το πραγματικό κόστος του τεστ Παπανικολάου.

Keywords
Τυχαία Θέματα