Στοιχεία που καίνε για Αποχετευτικό Λάρνακας

Τελείωσε η έρευνα σχετικά με το Αποχετευτικό Λάρνακας και διαβιβάστηκε ο φάκελος στον Γενικό Εισαγγελέα.

Αντίθετα, στην άλλη μεγάλη έρευνα για το Αποχετευτικό Λευκωσίας, παρά τον διορισμό νέου επικεφαλής στην ανακριτική ομάδα πριν από τρεις μήνες, παρατηρείται εκ νέου «αδράνεια», με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πέσει η υπόθεση

Για τη συμπλήρωση του μαρτυρικού υλικού στην υπόθεση του Αποχετευτικού Λάρνακας συνέδραμε ο οικονομικός έλεγχος, που ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες η Ελεγκτική Υπηρεσία, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων

Η ομάδα ανακριτών

των ΤΑΕ Αρχηγείου και Λάρνακας έχει ολοκληρώσει την ποινική έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς και μιζών στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Σημερινής», έχει ήδη διαβιβαστεί ο φάκελος της υπόθεσης στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, για αξιολόγηση. Για τη συμπλήρωση του μαρτυρικού υλικού συνέδραμε ουσιαστικά ο οικονομικός έλεγχος, που ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες η Ελεγκτική Υπηρεσία, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων.

Έγκυρες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι οι ανακριτές έχουν, πλέον, συγκεντρώσει στοιχεία που δημιουργούν εύλογες υποψίες για διάπραξη σοβαρών αδικημάτων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων που είχαν ενεργό ρόλο τις δραστηριότητες και τα έργα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας. Τέτοια στοιχεία είναι ύποπτες καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς (μίζες), καθώς και παρατυπίες στη σύναψη και τήρηση συμβολαίων έργων. Έχουν, επίσης, καταγραφεί «πράματα και θάματα» που αφορούν κακοτεχνίες και σπατάλη δημόσιου χρήματος, ενέργειες που καταγράφονται και σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη της ποινικής διερεύνησης.

Για την υπόθεση του Αποχετευτικού Λάρνακας διερευνώνται δύο συμβόλαια κατασκευής έργων, καθώς και άλλα τρία τουλάχιστον συμβόλαια στα οποία γίνονταν επιπρόσθετες πληρωμές.

Τα τρία ενδεχόμενα της υπόθεσης

Το μέλλον της υπόθεσης, δηλαδή το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων ή όχι, βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα. Σε αυτό το στάδιο, βάσει της συνήθους διαδικασίας, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

Πρώτον, να κρίνει ο Γενικός Εισαγγελέας ότι υπάρχει επαρκές μαρτυρικό υλικό που να στοιχειοθετεί ποινικές διώξεις. Σε αυτή την περίπτωση, θα αρχίσει η ετοιμασία κατηγορητηρίου εναντίον συγκεκριμένων προσώπων στους οποίους θα καταλογίζεται η διάπραξη συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων, για να καταχωρισθεί το κατηγορητήριο ενώπιον του δικαστηρίου.

Δεύτερο ενδεχόμενο είναι να αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας πως το μαρτυρικό υλικό δεν είναι επαρκώς συμπληρωμένο και ότι θα πρέπει να δοθούν οδηγίες στους ανακριτές για περαιτέρω ενέργειες, όπως λήψη καταθέσεων και συλλογή άλλων στοιχείων.

Το τρίτο ενδεχόμενο είναι να κρίνει ο Γενικός Εισαγγελέας πως δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα και δεν συντρέχουν λόγοι συνέχισης του ανακριτικού έργου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι όποιες αποφάσεις στη Νομική Υπηρεσία αναμένεται να ληφθούν πολύ σύντομα.

Περισσότερα στην έκδοση της εφημερίδα "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ"

Keywords
Τυχαία Θέματα