Στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ ο Ν. Κουγιάλης

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Συμβούλιο απασχόλησαν ζητήματα όπως η οικολογική διάσταση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η τροποποίηση της Πρότασης για τη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών, καθώς και οι περιβαλλοντικές πτυχές του Θεματολογίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη για το 2030.

Στην παρέμβαση του αναφορικά με την οικολογική διάσταση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος

τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών που καταβάλλονται προς διευκόλυνση της μετάβασης σε μια κυκλική και αποδοτική ως προς τη χρήση πόρων οικονομία. Θα πρέπει, ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Κουγιάλης, να επιδειχθεί ευαισθησία όσον αφορά τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που θα ληφθούν, μέσα στο πνεύμα υλοποίησης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην Πρόταση για τη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών, μέσω του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων, ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε ότι οι πρόνοιες του νέου συστήματος θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, την οικονομική τους δυνατότητα και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των κρατών μελών σε ό,τι αφορά στο θέμα της διαρροής άνθρακα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα τομέων της βιομηχανίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε ότι η Κύπρος θεωρεί απαραίτητη και υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τη διατήρηση της δυνατότητας για εξαίρεση των μικρών εγκαταστάσεων από τις πρόνοιες του συστήματος, ενώ όσον αφορά στο θέμα των χρηματοδοτικών μηχανισμών τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για στήριξη των δράσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος είχαν τέλος την ευκαιρία κατά τη διάρκεια κοινού γεύματος με τους Υπουργούς Ανάπτυξης της ΕΕ, να ανταλλάξουν απόψεις για την περιβαλλοντική πτυχή του Θεματολογίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη για το 2030, στο πλαίσιο των παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα