Στο μικροσκόπιο του Ελεγκτή η συνεργασία ΣΚΤ με Universal

Στο έλεγχο που διεξάγει αυτή την περίοδο στον Συνεργατισμό η Ελεγκτική Υπηρεσία, θα περιληφθούν οι συμβάσεις που αφορούν στη συνεργασία της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας με την ασφαλιστική εταιρεία Universal Life.

Αυτό ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζήτησε το θέμα.

«Μας αφορά ως υπηρεσία

το θέμα, γιατί πρόκειται για κρατική επιχείρηση και κυρίως από το γεγονός ότι αυτή η κρατική επιχείρηση ελέγχεται για τον τρόπο με τον οποίο συνάπτει τις συμβάσεις της. Αυτό που ελέγχεται, είναι αν ακολουθεί υγιείς εμπορικές πρακτικές. Αυτή την περίοδο διεξάγουμε έλεγχο στον Συνεργατισμό. Έχουμε πάρει ένα μεγάλο δείγμα συμβάσεων για να ελέγξουμε, αυτή δεν ήταν μέσα, θα την πάρουμε και αυτή».

Σύμφωνα με τον ανώτερο διευθυντή τραπεζικών δραστηριοτήτων του Συνεργατισμού Μάριο Παπαδόπουλο, ο βασικός λόγος για τον οποίο η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα προχώρησε σε διαγωνισμό, ήταν επειδή η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, με την οποία συνεργαζόταν, είχε αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

«Όντως υπήρξε αύξηση στα ασφάλιστρα, η οποία ήταν κατά πολύ μικρότερη της όποιας αύξησης θα ακολουθούσε εάν παραμέναμε με την Allianz, άρα η ενέργεια της τράπεζας να προκηρύξει διαγωνισμό εκ των υστέρων, για εμάς ήταν ορθή. Καταφέραμε να δώσουμε στα μέλη μας τη δυνατότητα να παραμείνουν ασφαλισμένοι με χαμηλότερα ασφάλιστρα», είπε.

O Διευθύνων σύμβουλος της Universal Life Ανδρέας Κρητιώτης, είπε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να παρουσιάσει στην Επιτροπή οποιοδήποτε στοιχείο αφορά στην οικονομική πτυχή της προσφοράς και το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, και ότι οποιαδήποτε άλλα στοιχεία αφορούν στον σχεδιασμό στρατηγικής, βρίσκονται στη διάθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Εκ μέρους της CNP CYPRIALIFE, ο Τάκης Φειδίας ανέφερε ότι η εταιρεία τηρούσε όλους τους όρους της προσφοράς και ήταν καλύτερη σε όλα τα κριτήρια από την εταιρεία που πήρε την προσφορά. Όπως ανέφερε, η εταιρεία ζήτησε από την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα να εξηγήσει γιατί απορρίφθηκε η προσφορά της, αλλά η Κεντρική Συνεργατική απάντησε ότι δεν ήταν αναγκασμένη να εξηγήσει τους λόγους.

Από πλευράς της ALTIUS INSURANCE, ο Ευάγγελος Αναστασιάδης είπε πως η εταιρεία υπέβαλε προσφορά με πολύ χαμηλότερο ασφάλιστρο και κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται όλα τα γεγονότα και τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί δεν είναι αξιόπιστη.

Από πλευράς ΔΗΣΥ, η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου, η οποία διαφώνησε με τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, δήλωσε ότι «δεν μπορεί μια εμπορική συναλλαγή να ελέγχεται από την Επιτροπή Ελέγχου, γιατί δημιουργείται κακό προηγούμενο για τον Συνεργατισμό».

«Η οποιαδήποτε πολιτειακή παρέμβαση, ιδίως σε επιχειρηματικές αποφάσεις, παρακολουθείται από Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της συμφωνίας - πλαίσιο που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συνεργατισμού.

«Θεωρούμε θεσμικό ατόπημα, επιχειρηματική απόφαση μιας ιδιωτικής εταιρείας η οποία έχει λάβει κρατική στήριξη, να γίνεται προϊόν ανοιχτής συζήτησης, στην παρουσία ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες είτε δεν τηρούσαν τα κριτήρια για να γίνει αποδεκτή η αίτησή τους είτε δεν υπέβαλαν καν αίτηση», σημείωσε.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ επιχείρησε να παρεμποδίσει τη συζήτηση, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί όποτε θέλουμε να διορίσουμε ημέτερους, ο Συνεργατισμός να είναι κρατικός για να μπορεί ο υπουργός οικονομικών να κάνει ό,τι θέλει, και όταν πρόκειται να συζητηθούν θέματα που αφορούν χρήστη διοίκηση, διαφάνεια, να θυμόμαστε και να ισχυριζόμαστε ότι ο Συνεργατισμός είναι ιδιωτικού δικαίου και δεν μπορούν να κριθούν οι αποφάσεις του».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «υπήρχε θέμα με τη διαχείριση που έγινε στα θέματα των ασφαλειών».

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου δήλωσε ότι ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή, λόγω του ότι η ΣΚΤ κατακύρωσε τον διαγωνισμό στην ακριβότερη προσφορά, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να καταβάλλουν ακριβότερα ασφάλιστρα.

Εξήγησε ότι η προσφορά που κατοχυρώθηκε ανερχόταν στα 3,15 ‰, ενώ το ύψος των ασφαλίστρων που καταβάλλονταν βάσει της προηγούμενης συμφωνίας με την Allianz, ήταν 2,50‰.

Είπε, ακόμα, ότι στις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες δεν δόθηκε δικαίωμα για ένσταση στην απόρριψη της προσφοράς τους.

Η συζήτηση του θέματος, ανέφερε, θα συνεχιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή.

Σε σχέση με τις ενστάσεις που υπήρξαν για συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, είπε ότι το θέμα εγγράφηκε στην Επιτροπή Ελέγχου, επειδή ο Συνεργατισμός είναι κρατικός κατά 76%.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι έγινε προσπάθεια να αποτραπεί η συζήτηση του θέματος, με την επίκληση -από πλευράς συμπολίτευσης- του επιχειρήματος ότι με την παρουσίαση στοιχείων που αφορούν τη συμφωνία, θα αποκαλύπτονταν εμπορικά μυστικά.

«Θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφορά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο οποίο κύριος μέτοχος είναι το δημόσιο, δεν θέλουμε να ξανασυμβεί το ίδιο που συνέβη με τη Λαϊκή Τράπεζα», είπε, σημειώνοντας πως «θα παρακολουθούμε κάθε κίνηση του Συνεργατισμού».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα