Όλες οι λεπτομέρειες για την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων

Με στόχο να εισαχθεί μια εκσυγχρονιστική νομοθεσία για το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής η συζήτηση της πρότασης νόμου για Ίδρυση Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν ότι ο Περί Προλήψεων της Χρήσης και Διάδοσης Ναρκωτικών και άλλων Ουσιών νόμος πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ομοφωνία και ως προς το πού θα κινηθούν.

Όπως προκύπτει από τη σημερινή

συζήτηση, σε ένα μήνα από σήμερα, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής θα έχει καταλήξει με το τελικό κείμενο και θα προχωρήσει με την κατάθεση της πρότασης νόμου του Περί Προλήψεων της Χρήσης και Διάδοσης Ναρκωτικών και άλλων Ουσιών (Ίδρυση Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρο Άθως Γεωργίου, είπε ότι “στόχος ήταν να εισαχθεί μια εκσυγχρονιστική νομοθεσία για το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει να κάνει με την αλλαγή του ονόματός του, αλλαγή του πεδίου δράσης του, καθώς και των διάφορων ορισμών περί πρόληψης θεραπείας, οι οποίες υπάρχουν στη νομοθεσία”.

Όπως είπε, εντός ενός μήνα, κατά την επόμενη συζήτηση, θα έχουν καταλήξει με το τελικό κείμενο και θα προχωρήσουν με την κατάθεση της πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής, για μετεξέλιξη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου σε Αρχή Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.

Σε ερώτηση ποια πεδία θα αλλάξουν στη νομοθεσία, είπε πως για πρώτη φορά θα συμπεριλαμβάνεται και τζόγος στις εξαρτήσεις.

“Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο θέλει να εντάξει στη νομοθεσία τις εξαρτήσεις, οι οποίες τεκμηριώνονται στα επιστημονικά εγχειρίδια, οπότε θα συμπεριληφθεί και ο τζόγος για πρώτη φορά. Θα εκσυγχρονιστούν ορισμοί, όπως τι είναι πρόληψη, τι είναι θεραπεία και γενικά βάζει ένα καινούργιο πλαίσιο για το πεδίο δράσης του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου”, είπε.

Σημείωσε ότι η τελευταία μελέτη από την ESPAD, που αφορά μαθητές 16 χρονών, έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα ακόμα και στον τζόγο, για να προσθέσει ότι η κυπριακή πολιτεία οφείλει να δράσει και δεν πρέπει να εθελοτυφλεί.

Για το θέμα με τις εξαρτησιογόνες ουσίες, ανέφερε ότι “είμαστε ίσως από τις καλύτερες χώρες στην ΕΕ”, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το ΑΣΚ λέει ότι από τη στιγμή που υπάρχει ένα παιδί που έχει πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα και οφείλουμε να δράσουμε.

“Αλλά οι αριθμοί μας λένε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική. Οφείλουμε να πούμε ότι είναι ένα δύσκολο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και έχουμε και νέα φαινόμενα π.χ. το αλκοόλ, το οποίο μας απασχολεί ιδιαίτερα. Η Κύπρος είναι μέσα στην πρώτη τριάδα διαθεσιμότητας και προσβασιμότητας στο αλκοόλ και αυτό είναι δεν είναι καλό. Οπότε γι' αυτό μιλούμε για εξαρτησιογόνες ουσίες νόμιμες και παράνομες και οφείλουμε να δράσουμε σε όλα τα πεδία”, είπε ο κ. Γεωργίου.

Κατέληξε λέγοντας ότι η αλλαγή της νομοθεσίας θα δώσει τα απαραίτητα εργαλεία για να δράσουν και να ασκήσουν πολιτική όσον αφορά στις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα