Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Παναμά η Μάλτα

Κάτω από το ευρωπαϊκό μικροσκόπιο βρίσκεται από ψες η Μάλτα, στο πλαίσιο έκτακτης διερευνητικής αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη Μάλτα.

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου που συμμετέχει στην αποστολή ως ο εκπρόσωπος της Ομάδας της Αριστεράς, «η Μάλτα κατηγορείται πλέον ευθέως από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως φορολογικός παράδεισος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Διακυβέρνησης της Παγκόσμιας

Τράπεζας, από το 2013 η ικανότητα της Μάλτας να ελέγχει τη διαφθορά επιδεινώθηκε ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Η δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνις Καρουάνα Γκαλιζία, που ήταν υπεύθυνη για σωρεία αποκαλύψεων για διαφθορά και εμπλοκή του πολιτικού συστήματος της χώρας σε ζητήματα φοροδιαφυγής, ξεχείλισε το ποτήρι. Έχω ξαναπεί ότι η μάχη πλέον έχει αρχίσει. Η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να μένει αμέτοχη όταν σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής Παναμά το κόστος των χαμένων εσόδων από τη φοροδιαφυγή μόνο για την ΕΕ αγγίζει τα 1 τρισ. ευρώ/χρόνο!»

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η Αποστολή θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Joseph Muscat, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών/ΜΚΟ.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις συναντήσεις με καταγγέλλοντες /Whistle-blowers και δημοσιογράφους που ασχολούνται με τα θέματα φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι πριν από τη μετάβασή της στη Μάλτα, η Επιτροπή είχε κλειστή συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους υιούς της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου, αλλά και σημαντικούς καταγγέλλοντες /Whistle-blowers.

Σημειώνεται ότι η Αποστολή γίνεται από κοινού από την ειδική Διερευνητική Επιτροπή για τα Έγγραφα του Παναμά και την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Όλες οι πολιτικές Ομάδες συμμετέχουν με ένα εκπρόσωπο. Ο Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής για τα Έγγραφα του Παναμά, εκπροσωπεί την Ομάδα της Αριστεράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα