Στο κενό παρασκηνιακές επιβουλές της Τουρκίας για χαλούμι

Άνευ ουσίας φαίνεται να είναι ο αστερίσκος/υποσημείωση που υιοθέτησε η Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν εγκρίνοντας το φάκελο για κατοχύρωση του χαλουμιού.

Όπως αποκαλύπτει το Σίγμα, η Λευκωσία έχει ήδη διαμηνύσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο, ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση του φακέλου, που βρίσκεται στη διαδικασία μετάφρασης, θα διορίσει ως μηχανισμό ελέγχου ανεξάρτητο οργανισμό.

Η λύση αυτή, απαντά στις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς ουδείς θα μπορεί να αμφισβητήσει την τεχνογνωσία ή να αναγνώσει πολιτικά κίνητρα στις αποφάσεις που

θα λαμβάνει. Παράλληλα μέσω αυτού του μηχανισμού "κλειδώνει" και το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, ως η ΜΟΝΗ αρμόδια αρχή, να διορίσει όποιον αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου επιθυμεί.

Φαίνεται λοιπόν από το αποτέλεσμα, ότι οι Τούρκοι, ναι μεν βρήκαν ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες, κυρίως την Ομάδα Δράσης για τους Τ/κ, ωστόσο μέσω αυτού του ελιγμού, η Δημοκρατία θα αφαιρέσει το δικαίωμα αμφισβήτησης των προθέσεων της.Από την άλλη αυτή η λύση, προφανώς και ήταν η πιο ενδεδειγμένη καθώς αν συστηνόταν μηχανισμός ελέγχου από αμιγώς Κυπριακή υπηρεσία, θα υπήρχε τεράστιο ζήτημα προσβασιμότητας στις υπό κατοχή περιοχές, άρα και ορθής/αποτελεσματικής εποπτείας για το πως και με ποιες προϋποθέσεις θα παράγουν το λεγόμενο χελιμ, Τ/κ παραγωγοί.Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του φακέλου στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ που αναμένεται σε τρεις βδομάδες.Τέλος, σημειώνεται ότι τη διασφάλιση της κατοχύρωσης, έχει στην ατζέντα του, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Γεωργίας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο Κορυφής θα εγείρει το ζήτημα των μεθοδεύσεων της Ομάδας Δράσης στον προϊστάμενο της, Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα