Στο Ισραήλ ο ΠτΔ με θέματα ΑΟΖ στην ατζέντα

Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη σκιά της αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ και στον απόηχο του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Λευκωσίας.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν οι Υπουργοί

Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναφέρει πως η στρατηγική σχέση ΚύπρουΙσραήλ «είναι δεδομένη και δεν υπάρχει ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά η οποιαδήποτε πρόθεση αλλοίωσης της».

“Αυτό που θέλουμε είναι η μεταξύ μας συνεργασία για διασφάλιση αυτής της άριστης συνεργασίας που έχουμε κτίσει”, τόνισε.

Ενεργειακά ζητήματα και οι εξελίξεις αναφορικά με τον 3ο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, που θα πραγματοποιηθεί στις 19.00.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή υποβλήθηκαν οι αιτήσεις των εταιρειών για επέκταση των ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.Οι εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL υπέβαλαν από κοινού αίτηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αφορά το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται και θέματα, που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η τριμερής συνεργασία ΚύπρουΕλλάδας - Ισραήλ.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της δημοκρατίας θα ζητήσει διευκρινίσεις για δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, ο οποίος παρουσιάζεται υπέρμαχος της μεταφοράς με αγωγούς φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανεξάρτητα των ενστάσεων της Λευκωσίας.

Ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε χθες ότι οι αναφορές του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας χρήζουν διευκρινίσεων.Χωρίς ανησυχία ή διάθεση αμφισβήτησης, πρόσθεσε,η Λευκωσία θεωρεί ορθό ότι ανάμεσα σε δύο στρατηγικούς εταίρους πρέπει να γίνονται σωστές εξηγήσεις.

Οι σχέσεις Λευκωσίας - Τελ Αβίβ δεν έχουν αλλοιωθεί και η στρατηγική συνεργασία είναι δεδομένη τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση, είπε, δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν ρωγμές στις σχέσεις της με κράτη, με τα οποία υπάρχει τέτοια στενή συνεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα