Χρόνια Δημοκρατίας: «1974 – Μεταπολίτευση» από την ΕΡΤ1

08:06 24/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν παρουσιάζει την εκπομπή (παραγωγής 1991) «Χρόνια Δημοκρατίας», η οποία στο συγκεκριμένο επεισόδιο εξετάζει, προβάλλοντας πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, τα σημαντικότερα γεγονότα των πρώτων μηνών της Μεταπολίτευσης, δηλαδή από τις 24 Ιουλίου του 1974 έως το τέλος του έτους. Η εκπομπή μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016, στις 19:00.

H εκπομπή αρχίζει, παρουσιάζοντας

συνοπτικά τις τελευταίες στιγμές της Δικτατορίας, αλλά και τις πρώτες της Μεταπολίτευσης, με την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τη Γαλλία, για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Ακολουθεί προβολή βίντεο της Μελίνας Μερκούρη να μιλάει για την επιστροφή των αυτοεξορίστων στην πατρίδα, μετά την πολιτική αλλαγή. Ωστόσο, στον πολιτικό τομέα, η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση ήταν και ονομάστηκε Εθνικής Ενότητας, αν και η ενότητα των συμμετεχόντων ήταν μάλλον αμφιλεγόμενη. Για την εν λόγω κυβέρνηση, στην οποία και συμμετείχε, μιλάει στην κάμερα της εκπομπής ο κεντρώος τότε πολιτικός Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.

Η εκπομπή στη συνέχεια προσπαθεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατούσε στην κοινωνία, που ζούσε με τον φόβο ενός νέου πραξικοπήματος, φόβο τον οποίο τόνωναν οι συνεχείς φήμες για νέα επέμβαση του στρατού, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Τζαννής Τζαννετάκης, σχολιάζοντας τα γεγονότα και την καθοριστική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να απομακρύνει τις επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις από την Αθήνα.

Στον διεθνή χώρο, εξελίσσεται η δεύτερη τουρκική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που οδηγεί στην ελληνική απόφαση αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ. Την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, αλλά και τα λάθη της ελληνικής πλευράς, σχολιάζει ο τότε πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μεγαλόνησο, Μιχάλης Δούντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα