Στο εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου στην Αθήνα θα καθίσει από σήμερα ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατηγορούμενος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη δίκη, μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου, 24 χρόνια

πριν, για το «σκάνδαλο Κοσκωτά».

Ο άλλοτε τσάρος της ελληνικής οικονομίας καλείται να λογοδοτήσει για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς είναι αντιμέτωπος με τα κακουργήματα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, τα οποία αρνείται.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσβησε τα ονόματα τριών συγγενών του από τη λίστα που παρέλαβε το 2010, όταν ήταν ΥΠΟΙΚ, από τη Γαλλίδα τότε ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι δικαστές κατά πλειοψηφία δέχτηκαν πως προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του για τη νόθευση της λίστας, είτε για να μην ζημιωθεί η «πολιτική του εικόνα», είτε για να εξυπηρετήσει οικονομικά τους συγγενείς του και να αποφευχθεί ο φορολογικός τους έλεγχος.

Όπως εκτιμάται στο παραπεμπτικό βούλευμα η ζημιά που προκάλεσε στο Ελληνικό Δημόσιο με τις ενέργειες του ο Γ. Παπακωνσταντίνου αγγίζει το 1.900.000 ευρώ.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνείται κατηγορηματικά ότι αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ «δείχνοντας», μάλιστα, ως υπεύθυνο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα