Ελλάδα: Σε αναζήτηση χρηματοδότησης για κάλυψη του κενού

Στην Ελλάδα, μετά την έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup, αρχίζει η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ως το τέλος Απριλίου σε πρώτη φάση και στη συνέχεια ως τον Ιούλιο.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ περιγράφουν τη συμφωνία, που επετεύχθη στο Eurogroup για την τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, ως την αρχή μιας νέας διαδικασίας, ξεκαθαρίζοντας πως τόσο το θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας,

όσο και το τι θα ακολουθήσει μετά τις 30 Ιουνίου αποτελούν «αχαρτογράφητα» ζητήματα.

Η Ελλάδα, τονίζουν, κέρδισε μερικές εβδομάδες και χαρακτηρίζουν κρίσιμο νομικό σταθμό τον Απρίλιο, αλλά και το τέλος του Ιουνίου, οπότε λήγει η τετράμηνη παράταση.

Περιγράφοντας τις προκλήσεις του τετραμήνου τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικότητα σε φοροδιαφυγή, δημόσιο τομέα και διαφθορά.

Έγκριση από τα κοινοβούλια

Η απόφαση του Eurogroup για την επέκταση της δανειακής σύμβασης κατά 4 μήνες προς την Ελλάδα, απαιτεί και την έγκριση των κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας, προκειμένου να επικυρώσει την απόφαση.

Δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες, όσο και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη εκφραστεί υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Υπέρ της παράτασης του προγράμματος τάσσεται και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η προσπάθεια σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει.

Η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε, σιγά-σιγά αποδέχεται την πραγματικότητα, αλλά οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν.

Τσίπρας τερματίζει την ταπείνωση"

Αλέξης Τσίπρας τερματίζει την ταπείνωση" τιτλοφορείται άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Έλληνες μπορούν και πάλι να επεξεργάζονται οι ίδιοι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, χωρίς υπαγορεύσεις από τους πιστωτές.

Η Ελλάδα, τονίζει το δημοσίευμα, δεν σώθηκε, αλλά ανακτά ένα κομμάτι της ακεραιότητας της, αφού καθορίζει το νέο πρόγραμμα, το οποίο δεν θα περιέχει δραστικά μέτρα λιτότητας

Keywords
Τυχαία Θέματα