Στις Βρυξέλλες με αντιπροτάσεις στις αποσκευές η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, φέρεται έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, «όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ».

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει το Μαξίμου, εκπρόσωποι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα,

θα βρίσκονται το Σάββατο στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν με εκπροσώπους των θεσμών.

Δείτε ΕΔΩ τη ζωντανή κάλυψη των εξελίξεων της ημέρας όπως τις κατέγραψε η ομάδα του Sigmalive.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γ.Χουλιαράκη, αναμένεται να κομίσει νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, λένε οι ίδιες πηγές, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

«Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» καταλήγουν.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο κοινοτικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο τονίζουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξάλλου, άλλες κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να είναι παρών στη συνάντηση εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου την πρωτοβουλία για τις επαφές με τους άλλους θεσμούς για την αυριανή συνάντηση ανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι το ΔΝΤ.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς ΔΝΤ ενδέχεται να βρίσκεται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα Πολ Τόμσεν.

Τηλεφωνική Επικοινωνία Τσίπρα - Γιούγκερ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συζήτηση εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, και σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου ειδήσεων, γνωστοποιήθηκαν στον Πρόεδρο της Κομισιόν οι αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιες μπορεί να είναι αυτές, πηγές όμως αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Τόνισαν ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Ειδικά για το χρέος, στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει μια σαφή και χρονικά καθορισμένη δέσμευση για το πώς θα διευθετηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως η ελληνική πλευρά δεν θέλει η απόφαση αυτή να μοιάζει με εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.

Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.

«Δεν ισχύουν τα περί τελεσιγράφου»

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο οι πληροφορίες περίτελεσιγράφου 24 ωρών στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Τα σημερινά δημοσιεύματα των πρακτορείων Reuters [δήθεν συζήτηση για χρεοκοπία της Ελλάδας στο EWG στην Μπρατισλάβα] και Bloomberg [24ωρο τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά] δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Κλίμα σύγχυσης στην Αθήνα

Στην Αθήνα επικρατεί ένα κλίμα μεγάλης σύγχυσης, που αντανακλάται και από τη συμπεριφορά των αγορών, που την μία μέρα που κρίνουν ότι η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη εκτοξεύονται στα ύψη, και την άλλη μέρα όπου επέρχεται πάλι αβεβαιότητα, βυθίζονται.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι όλα πλέον είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία λίγες μέρες πριν δήλωνε ότι «η Αθήνα έκανε ό,τι μπορούσε, και η συμφωνία εξαρτάται από τους θεσμούς».

Σήμερα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Κατά την Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο».

Ως προς τούτο φέρεται να συμφωνεί με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος δήλωσε από την Ουάσιγκτον, με αφορμή την αποχώρηση του κλιμακίου του Ταμείου από τις Βρυξέλλες, ότι η συζήτηση στη βελγική πρωτεύουσα διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί -«δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», όπως είπε.

Φράση που δείχνει, κατά την Αθήνα, «και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του [Κομισιόν και ΕΚΤ] να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο» της τεχνικής διαπραγμάτευσης».

Ήδη, αναφέρεται σε ένα απογευματινό non-paper της κυβέρνησης, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» προκειμένου να «ηρεμήσει» το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

«Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα”, αναφέρεται.

Όπως διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

“Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ,ΑΜΠΕ,in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα