Στις κάλπες οι Γερμανοί: Ξεκίνησε η τελική αναμέτρηση

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, οι οποίες όπως όλα δείχνουν αναμένεται να οδηγήσουν την 'Αγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία για μια τέταρτη θητεία, αλλά και να καταγράψουν μια άνοδο της λαϊκιστικής δεξιάς.

Σχεδόν 61,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε 299 εκλογικές περιφέρειες, καλούνται έως τις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) να εκλέξουν τους βουλευτές τους.

Μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία,

δημοσκοπήσεις αναμένεται να δώσουν μια σαφή ένδειξη της ισορροπίας δυνάμεων στην προσεχή Μπούντεσταγκ.

Εάν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) της 'Αγγελα Μέρκελ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 34 και 36%, μακριά από το 41,5% του 2013, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς κινδυνεύει να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό, μετά το 25% της προηγούμενης αναμέτρησης. Η προσοχή ωστόσο στρέφεται κυρίως στη μάχη των μικρότερων κομμάτων για την τρίτη θέση, με την ξενοφοβική Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να έχει το προβάδισμα με ποσοστό κοντά στο 12%, την Αριστερά να ακολουθεί με 8-11%, τους Φιλελεύθερους να επιστρέφουν στην Βουλή με 9-10% και τους Πράσινους να αγγίζουν, σύμφωνα με τα πλέον αισιόδοξα προγνωστικά, το 8%. Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν πάντως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η AfD να έχει υποτιμηθεί προεκλογικά και παραπέμπουν στις πρόσφατες εκλογές σε τοπικό επίπεδο, όπου το κόμμα έλαβε τελικά ποσοστά κατά 2-3% υψηλότερα της πρόβλεψης.

Οι αναποφάσιστοι ξεπερνούσαν ως προχθές το 30%, προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί και η αποχή των ψηφοφόρων, οι οποίοι πάντως είχαν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.

Στις φετινές εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 400.000 λιγότεροι πολίτες από ό,τι το 2013, ενώ τρία εκατομμύρια Γερμανοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Από τα 18,6 εκατομμύρια άτομα με καταγωγή από το εξωτερικό, δικαίωμα ψήφου έχουν τα 6,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο Γερμανορώσοι και 1,3 εκατομμύριο Γερμανοτούρκοι. Οι Έλληνες κάτοχοι γερμανικής υπηκοότητας είναι περίπου 60.000, δεν είναι ωστόσο γνωστό πόσοι από αυτούς είναι άνω των 18 ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των εκλογών, το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσει έως και τα 92 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 16 εκατομμύρια διατίθενται για έξοδα των εθελοντών εκλογικών βοηθών και των μελών των εκλογικών επιτροπών που λαμβάνουν 25 και 35 ευρώ αντίστοιχα.

Τα ίδια τα κόμματα δαπανούν κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μεγάλα ποσά, που προέρχονται από το κράτος, συνδρομές μελών και απευθείας δωρεές. Το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν μόνο τις δωρεές άνω των 50.000 ευρώ έχει κατά καιρούς σχολιαστεί αρνητικά. Σε αυτές τις εκλογές πάντως, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ξόδεψαν 20 εκατομμύρια, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) εταίροι τους εννέα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 24, η Αριστερά 6,5, οι Πράσινοι 5,5 και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 5. Η Εναλλακτική για την Γερμανία δεν έχει ακόμη δηλώσει τα οικονομικά της στοιχεία, ωστόσο η προεκλογική της καμπάνια εκτιμάται ως ιδιαίτερα ακριβή, με την πηγή των εσόδων να παραμένει άδηλη.

Τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στις σημερινές εκλογές είναι συνολικά 42 και οι υποψήφιοι 4.828. Από αυτούς μόλις οι 1.400 είναι γυναίκες, ενώ διαχρονικά οι γυναίκες, αν και είναι περισσότερες στο εκλογικό σώμα, έχουν υψηλότερα ποσοστά αποχής. Προκειμένου αυτή η στάση να αλλάξει, 23 γυναικεία περιοδικά οργάνωσαν καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον τίτλο #GERWOMANY, μέσω της οποίας προσπάθησαν να πείσουν τις γυναίκες να ψηφίσουν και να μην επιτρέψουν στις λαϊκιστικές δυνάμεις να ενισχυθούν.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απαρτίζεται από το λιγότερο 598 βουλευτές. Λόγω όμως ενός περίπλοκου - και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικού - συστήματος, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί αρκετά. Στην απερχόμενη Βουλή συμμετείχαν 630 βουλευτές, ενώ οι σημερινές εκλογές εκτιμάται ότι θα αναδείξουν ακόμη περισσότερους, καθώς το όριο του 5% για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ αναμένεται να περάσουν περισσότερα κόμματα.

O κυπριακός Τύπος για τις εκλογές στη Γερμανία

Στη σημερινή ειδησεογραφία των εφημερίδων για τις εκλογές στη Γερμανία επισημαίνεται ότι «δεν υπάρχει χώρος για εκπλήξεις, αφού η Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να κερδίσει μια νέα θητεία». Ωστόσο, παρά τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από την Άγγελα Μέρκελ, προβάλλεται και η δήλωση Σουλτς πως «τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί».

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» δημοσιεύει ανάλυση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, Τζάρεντ Σόνικσεν, ο οποίος υποστηρίζει ότι «κλειδί» της επιτυχίας της Μέρκελ είναι «η σταθερότητα και ο πραγματισμός της». Σε άλλα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα στο Βερολίνο και επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης «θα επηρεάσουν άμεσα την Ελλάδα».

Επίσης, σημειώνεται ότι το δημαγωγικό ρεύμα στη Γερμανία είναι πιο επικίνδυνο από αλλού, «καθώς ο κύριος εκπρόσωπός του, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξαπλώνεται χρησιμοποιώντας ρητορική που εμπεριέχει την ευθεία απενοχοποίηση του ναζισμού».

Επίσης, τονίζεται ότι για πρώτη φορά μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η ψήφος των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία. Σημειώνεται κατά πόσον οι Τούρκοι ψηφοφόροι στην Γερμανία θα ακούσουν τον Ερντογάν, ο οποίος τους κάλεσε να μην ψηφίσουν τα μεγάλα κόμματα, τα οποία και χαρακτήρισε «φιλοαρμενικά».

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα