Στις Φραγκισκανές μοναχές του Κορμακίτη το βραβείο Καλημάνα

Στις τέσσερις Φραγκισκανές Μοναχές της Ιερής Καρδιάς του Ιησού, που ζουν και εργάζονται στο μοναστήρι του Κορμακίτη (Κορούτσιαμ στα τουρκικά) το μοναδικό Καθολικό Μαρωνίτικο χωριό που επιβίωσε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή το καλοκαίρι του 1974, απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Ποβοντσέλλα (Καλημάνα).

Λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα, οι τρεις Φραγκισκανές

Μοναχές που ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες στο νότιο τμήμα του νησιού με τα παιδιά μαθητές τους είχαν το θάρρος - ξέροντας ότι ρίσκαραν την ζωή τους - να επιστρέψουν στο χωριό όπου υπήρχε το μοναστήρι τους που ιδρύθηκε το 1936, για να μην εγκαταλείψουν την τότε πολυάριθμη Μαρωνιτική Κοινότητα του Κορμακίτη στην οποία εργάζονταν ως δασκάλες των ιταλικών και ως νοσοκόμες.

Χάρη σε αυτή τους την απόφασή τους, το χωριό του Κορμακίτη (περίπου 2.000 κάτοικοι το 1974 και μόλις 200 σήμερα, ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι) εξακολουθεί να παραμένει στον κατεχόμενο βορρά ως ένα μικρό αλλά σταθερό σημείο αναφοράς για τους χριστιανούς Μαρωνίτες της Κύπρου, οι οποίες, παρά την προχωρημένη ηλικία τους (η νεαρότερη είναι η αδελφή Bernadette, 74 χρονών) συνεχίζουν να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με γενναιοδωρία και αυτοθυσία.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, ο πολιτιστικός σύλλογος ArteOltre της Σαμπάουντια (δημιουργός του Βραβείου Παβοντσέλλα - Καλημάνα) αποφάσισε να απονείμει το φετινό βραβείο για την κοινωνική δέσμευση στις τέσσερις μοναχές που ζουν ακόμα στο μοναστήρι του Κορμακίτη, την Αδελφή Μπερναντέττα, την Αδελφή Πιέρα την Αδελφή Πιερπάολα και την Αδελφή Έλσα.

Το βραβείο (ένα χρηματικό ποσό για την αγορά κλιματιστικών για να θερμαίνεται το μικρό μοναστήρι κατά τη διάρκεια των κρύων χειμωνιάτικων μηνών) απονεμήθηκε στις τέσσερεις μοναχές κατά την διάρκεια μιας τελετής, το Σάββατο το βράδυ, μέσω σύνδεσης Skype μεταξύ της Σαμπάουντιας και της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη όπου συγκεντρώθηκαν πολλοί πιστοί.

Η κα Κατερίνα Τσιερμπόνι παρούσα στην τελετή εκ μέρους του συζύγου της, του Ιταλού Πρέσβη στην Λευκωσία, κ.κ. Γκουίντο Τσιερμπόνι, τόνισε ότι οι τέσσερις βραβευμένες μοναχές είναι «καθημερινά ηρωίδες μέσω της συνεχούς παρουσίας τους εκεί, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στο χωριό - που ποτέ δεν έχουν αφήσει πέρα από 40 χρόνια – να παραμείνει χριστιανικό και καθολικό, και το σημαντικότερο, χωρίς να δημιουργούν εντάσεις με την τουρκοκυπριακή και την τουρκική κοινότητα, προσφέροντας με το παράδειγμά τους ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης με απίστευτη αφοσίωση και θυσία διόλου αδιάφορη». (ANSAmed).

Πηγή Karpasha.com

Keywords
Τυχαία Θέματα