Στις εκπαιδευτικές οργανώσεις οι αλλαγές στις εξετάσεις

Οι τροποποιήσεις στο σύστημα των τελικών και παγκύπριων εξετάσεων που προωθούνται βρίσκονται σε εξελίξιμη πορεία, αφού η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής για το διαχωρισμό των απολυτήριων εξετάσεων από τις κατατακτήριες στα πανεπιστήμια, αλλά και διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων για τους ανεξεταστέους στο τέλος Ιουνίου αντί το Σεπτέμβριο, δόθηκε σήμερα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Η έκθεση είχε επίσης παραδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

Σε δηλώσεις του υπουργού

μετά την επίσκεψη του στο Πρακτορείο και ενημέρωση των δημοσιογράφων επί θεμάτων που απασχολούν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Καδής είπε ότι ξεκίνησε η μελέτη της έκθεσης και πρόσθεσε ότι κρίνονται θετικά οι εισηγήσεις που υποβάλλονται στην έκθεση, «αφού άλλωστε αυτές οι εισηγήσεις διαμορφώθηκαν στη βάση των όρων εντολής που έδωσε το Υπουργείο», όπως ανέφερε.

«Ήδη η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής δόθηκε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις για να εκφράσουν τις απόψεις τους στις 23 Οκτωβρίου. Στις 14 του μήνα έχουμε συνάντηση με το Συμβούλιο Δημοτικής, Μέσης, Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης και θα ακούσουμε τις πρώτες αντιδράσεις και εισηγήσεις των εμπλεκομένων. Σε αυτό το Συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων, των Πανεπιστημίων, καθώς και εκπρόσωποι από τη νεολαία, τους μαθητές, τους φοιτητές και αναμένουμε να ακούσουμε τις πρώτες τους αντιδράσεις|, δήλωσε.

Όμως, συνέχισε ο κ. Καδής, “θεωρώ ότι η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία που κατά γενική ομολογία, αντιμετωπίζουν προβλήματα που δημιουργούνταν με την υφιστάμενη πολιτική, όπως είναι το θέμα των φροντιστηρίων κατά τη θερινή περίοδο για τους ανεξεταστέους. Τα καλοκαιρινά φροντιστήρια, κατ` αυτό τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητα, αφού οι εξετάσεις έρχονται τον Ιούνιο, ενώ, παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν στήριξη, ουσιαστικά, μέσα στα σχολεία από τους καθηγητές τους για να δώσουν εξετάσεις τέλος του Ιούνη και να φεύγουν μετά ξέγνοιαστα για τις διακοπές τους», πρόσθεσε.

Αυτό, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, βοηθά και στην πιο έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, διότι, όπως είπε, «θα ξέρουμε από τον Ιούνιο τα δεδομένα που συνδέονται με τον αριθμό των μαθητών που έχουμε σε κάθε τάξη κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, άρα θα προβαίνουμε σε έγκαιρη στελέχωση και τα σχολεία μας θα ξεκινούν πολύ καλά στελεχωμένα στο Σεπτέμβριο».

Εξέφρασε την άποψη ότι την ανάγκη του διαχωρισμού των εξετάσεων όλοι τη συμμερίζονται. “Είναι δύο εξετάσεις οι οποίες θα εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό. Η μία θα είναι για πρόσβαση στα πανεπιστήμια και η άλλη για σκοπούς απόλυσης από τα σχολεία. Είναι διαφορετικής φιλοσοφίας εξετάσεις και είχαν ενοποιηθεί σε μία. Άρα, νομίζω με την διάκριση βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Θα δούμε και τις επιμέρους παραμέτρους αυτής της πρότασης και τις επιμέρους εισηγήσεις για να τις συζητήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους και να καταλήξουμε στην τελική μας πρόταση για να διορθώσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα αυτή την πολιτική», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές, ο κ. Καδής είπε ότι θέλουν να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά.

«Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη νέα προσέγγιση από αυτή την σχολική χρονιά, διότι επηρεάζει τους μαθητές που ήδη φοιτούν μέσα και γνωρίζουν ότι θα εξεταστούν με το συγκεκριμένο σύστημα. Εάν όμως γίνουν όλες οι ενέργειες και ενημερωθούν έγκαιρα οι μαθητές για την επόμενη σχολική χρονιά, τότε πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε από την επόμενη σχολική χρονιά. Ο στόχος είναι να ολοκληρώσουμε το διάλογο μέσα σε ένα, δύο μήνες, να πάμε μετά στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο των όποιων αλλαγών θα γίνουν και να περάσει η νέα νομοθεσία πριν τη λήξη των εργασιών της Βουλής αυτής», κατέληξε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα