Στις 26 Ιουνίου η συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Ισραήλ και Τουρκία, με την οποία αναμένεται να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών.

Στις 26 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η συμφωνία και μέσα στον Ιούλιο θα υπογραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Χουριέτ.

Στις 26 Ιουνίου θα έχει συνάντηση ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου με τον ειδικό εκπρόσωπο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Τζοζέφ Τζιεχάνοβερ.

Στη συνέχεια θα ετοιμαστούν τα κείμενα και τον Ιούλιο οι Υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν για να τα

υπογράψουν. Αμέσως μετά θα διοριστούν Πρέσβεις και από τις δύο χώρες και θα υπάρξει αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εάν η συμφωνία εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα τότε θα ανοίξει ο δρόμος ξανά για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και επενδύσεις στον ενεργειακό και αμυντικό τομέα.

Η Χουριέτ αναφέρει ότι η Τουρκία είχε θέσει τρεις όρους για την εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ έπειτα από την επίθεση του Ισραήλ στο τουρκικό Μαβί Μαρμαρά.

Ο πρώτος όρος ήταν η απολογία του Ισραήλ προς την Τουρκία, κάτι που έγινε με την διαμεσολάβηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο δεύτερος όρος ήταν οι αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων ο οποίος επίσης εκπληρώθηκε με συμφωνία του Ισραήλ να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες.

Ο τρίτος όρος της Τουρκίας ήταν η άρση του εμπάργκο στη Γάζα, τελικά όμως συμφωνήθηκε όχι η άρση του αλλά η άμβλυνσή του. Η συμφωνία προβλέπει ότι τουρκική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους θα παραδοθεί στην Γάζα μέσω του ισραηλινού λιμανιού Άσντοντ καθώς επίσης και ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την κατασκευή κρίσιμης σημασίας υποδομών όπως νοσοκομείου και εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα