Στην Ολομέλεια η κοινή πρόταση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η κοινή πρόταση νόμου όλων των κομμάτων για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών θα τεθεί αύριο, Παρασκευή, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «εξαιρετικά ριζοσπαστικό και κοινωνικά δίκαιο νομοθέτημα».

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι με το νομοθέτημα θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής καθυστερημένων οφειλών με έως και 60 μηνιαίες δόσεις, ενώ υπάρχει πρόνοια και για ολική απαλλαγή από τόκους και επιβαρύνσεις

για όσες επιχειρήσεις ή φορολογούμενους εξοφλήσουν το σύνολο των οφειλομένων φόρων. Είπε ότι τα ζητήματα αυτά θα διευκρινιστούν με σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από τον Έφορο Φορολογίας.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «αφορά δεκάδες χιλιάδες κυπριακά νοικοκυριά, Κύπριους φορολογούμενους και κυπριακές εταιρείες», με καθυστερημένους φόρους, μεταξύ άλλων, προς τον Φόρο Εισοδήματος, τον Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών, τον Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας, τον Φόρο Κληρονομιάς, τα τέλη για την Άμυνα και καθυστερημένες πληρωμές στον ΦΠΑ.

Συμπλήρωσε ότι με βάση το νομοθέτημα, στις περιπτώσεις που υπάρχουν υποθέσεις στα δικαστήρια, η Πολιτεία σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα θα αποσύρει τις ποινικές αγωγές, εφόσον υποβληθεί πρόταση για ρύθμιση.

«Η Βουλή, όλα τα πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, κατανοούμε τους δύσκολους καιρούς και δίνουμε την ευκαιρία στους φορολογούμενους να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, αποφεύγοντας τον κίνδυνο και της φυλάκισης ακόμα», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για κοινωνικά δίκαιο νομοθέτημα, ενώ ανέφερε ότι στο τέλος θα βγει κερδισμένο και το κράτος, καθώς θα αρχίσει να εισπράττει σημαντικά ποσά από απλήρωτους φόρους.

Τέλος, είπε ότι η κοινή πρόταση νόμου στέλνει το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές τους, τα πολιτικά κόμματα μαζί με την Κυβέρνηση μπορούν να βρίσκουν τρόπους για άμβλυνση των προβλημάτων των πολιτών. Εφόσον ψηφιστεί, ο νόμος θα έχει άμεση ισχύ από τη στιγμή της δημοσίευσής του.

Θετικός για Κύπρο ο διορισμός Ρος

Ο κ. Νεοφύτου ρωτήθηκε εξάλλου για τον αναμενόμενο διορισμό του Γιουλμπούρ Ρος στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και είπε ότι, εφόσον ο διορισμός είναι τελεσίδικος, τότε ο κ. Ρος αναλαμβάνει ένα από τα πλέον σημαντικά χαρτοφυλάκια στην αμερικανική Κυβέρνηση.

Με την επιφύλαξη της τελικής έγκρισης του διορισμού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο κ. Ρος «δεν θα είναι Υπουργός Εμπορίου για την Κύπρο», αλλά «για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πολύ θετικό για την Κύπρο να υπάρχει ένας Υπουργός των ΗΠΑ που γνωρίζει την Κύπρο και τις προοπτικές της.

«Μπορούμε να κερδίσουμε ως χώρα, με τη σωστή σχέση που πρέπει περαιτέρω να χτίσουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα