Σενάρια για γερμανική βάση κατά του ISIS στην Κύπρο

Την Κύπρο ως πιθανή βάση για την μετεγκατάσταση της αεροπορικής δύναμης που συμμετέχει στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, βλέπει η Γερμανία, η οποία εξετάζει σοβαρά την απόσυρση των δυνάμεών της από την βάση στο Incirlik της Τουρκίας.

Αιτία φέρεται να είναι η συνεχιζόμενη άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους περίπου 250 στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση και συμμετέχουν στις

αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, εκείνο που εξετάζεται επί της ουσίας είναι η απόσυρση των συγκεκριμένων δυνάμεων από την τουρκική βάση και η εγκατάστασή τους για τη συνέχιση των επιχειρήσεων των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, είτε στην Κύπρο, είτε στην Ιορδανία. Τα αεροσκάφη που αποτελούν τη γερμανική δύναμη αποτελούνται από έξι αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου Tornado, καθώς και αεροπλανοφόρα.

Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε πάγωμα των αναγνωριστικών πτήσεων για τουλάχιστον δύο μήνες, με το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας να αποφεύγει να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες επί του θέματος. Συγκεκριμένα, σε μια τέτοια περίπτωση, οι Γερμανοί στρατιωτικοί θα απομακρύνονταν από τους επικεφαλής της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι τώρα οι Γερμανοί μπορούν να διοχετεύουν απευθείας στο σύστημα της συμμαχίας τις αναγνωριστικές εικόνες/φωτογραφίες, κάτι το οποίο, όπως σημειώνεται, δεν θα είναι δυνατό ούτε από την Κύπρο, ούτε από την Ιορδανία. Επιπροσθέτως, ο τεχνικός ανεφοδιασμός των Tornados και των στρατιωτών είναι πολύ πιο σύνθετος και πιο ακριβός από ό,τι στην υπάρχουσα βάση.

«Επιθυμούμε τη συνέχιση των αποστολών από την Τουρκία, αλλά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, πέρα από τη βάση Incirlik», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Η ένταση ξεκίνησε όταν Τούρκοι αξιωματούχοι φέρονται να «μπλόκαραν» την επίσκεψη αρκετών Γερμανών Βουλευτών νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, ενώ την περασμένη εβδομάδα διέρρευσαν σε δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν «μεμονωμένες συναντήσεις από μέλη της γερμανικής Επιτροπής Προϋπολογισμού» που προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνητικοί εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ασκούν σοβαρές πιέσεις προκειμένου η Γερμανία να αποσύρει άμεσα τα αεροσκάφη και τους στρατιώτες από την τουρκική βάση.

«Η κυβέρνησή μας θα πρέπει να βρει άλλες βάσεις για τους Γερμανούς στρατιώτες», δήλωσε στο περιοδικό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Rainer Arnold.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στους δύο «νατοϊκούς» εταίρους έχει οξυνθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, καθώς η Άγκυρα εμφανίζεται ενοχλημένη από την υποτονική αντίδραση του Βερολίνου, όταν κλήθηκε να καταδικάσει την απόπειρα.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα