Στην επόμενη Ολομέλεια της ΕτΠ το ψήφισμα για μετανάστευση

Για την επόμενη Ολομέλεια, που θα διεξαχθεί στις 7 – 9 Ιουλίου αναβλήθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) της ΕΕ για το επίμαχο θέμα της μετανάστευσης.

Το σχετικό ψήφισμα με τίτλο «Ψήφισμα για μια αειφόρα ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετανάστευση», που είχε κατατεθεί για υιοθέτηση στις εργασίες της 112ης Ολομέλειας που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αναβλήθηκε την υστάτη λόγω αντιδράσεων μεταξύ των πολιτικών ομάδων, οι οποίες είχαν καταθέσει συνολικά 55 τροπολογίες.

Η

απόφαση της Κομισιόν για τη σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς προνοεί ένα πανευρωπαϊκό καθεστώς επανεγκατάστασης, που θα παρέχει 20.000 θέσεις κατανεμημένες σε όλα τα κράτη-μέλη για εκτοπισμένους που χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Ευρώπη, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον ποσό €50 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η Ελένη Λουκαΐδου, Αντιδήμαρχος Λευκωσίας και Α` Αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στην ΕτΠ, χαρακτήρισε αποκαρδιωτική τη στάση κάποιων κρατών-μελών γύρω από το όλο θέμα και τόνισε πως με τη στάση αυτή η ΕΕ παρουσιάζεται ανακόλουθη με τις αρχές της αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και προς τους μετανάστες.

«Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι είναι αποκαρδιωτική η στάση αρκετών κρατών όσον αφορά τη μετανάστευση», ανέφερε στην παρέμβασή της κ. Λουκαΐδου και πρόσθεσε: «Τη στιγμή που μιλάμε για περισσότερη Ευρώπη την ίδια στιγμή πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ δεν επιθυμούν να δουν το χειρισμό και τις συνέπειες της μετανάστευσης ως πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης ως ενιαίου χώρου, αλλά απομονώνουν το πρόβλημα στις χώρες εισδοχής, οι οποίες υφίστανται όλο το βάρος απλά και μόνο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης».

Σημειώνοντας ότι οι πολιτικές ομάδες πρέπει να αφουγκραστούμε τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι με βάση δημοσκοπήσεις τοποθετούνται υπέρ της ανθρωπιστικής προσέγγισης του θέματος και παρουσιάζονται αλληλέγγυοι σε αντίθεση με τα κράτη τους, η κ. Λουκαΐδου πρόσθεσε πως «με την στάση αυτή παρουσιαζόμαστε ανακόλουθοι με τις αρχές μας που αφορούν την αλληλεγγύη, τόσο μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ όσο και απέναντι σε τρίτες χώρες».

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η ΕΕ που είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στον κόσμο, να παρουσιάζεται αδιάφορη στα προβλήματα που αφορούν στην επικράτειά της», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα