Στην ελληνική Βουλή ο αυτόματος μηχανισμός περικοπών

Την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του πολυνομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει σειρά συμπληρωματικών μέτρων, όπως ο μηχανισμός προληπτικών περικοπών δημοσιονομικών δαπανών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση μετά από πολύωρη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό Μέγαρο τη Δευτέρα το πρωί.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αργότερο την προσεχή Τετάρτη το αργότερο στη Βουλή,

θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπής την Πέμπτη και την Παρασκευή, 19 και 20 Μαΐου αντιστοίχως, και στη συνέχεια θα προωθηθεί στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου όπου θα διεξαχθεί διήμερη συζήτηση η οποία θα κλείσει με τη διαδικασία της ψηφοφορίας την Κυριακή 22 Μαΐου.

Το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην προγραμματισμένη για τις 24 Μαΐου σύνοδο του Eurogroup έτσι ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και κατ’ επέκταση για αποδέσμευση δανειακών δόσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές. Θα περιλαμβάνει αύξηση έμμεσων φόρων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, τις περαιτέρω κινήσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και το μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών ή αλλιώς «κόφτη», ο οποίος αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας και με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Αθήνα και πιστωτές έχουν συμφωνήσει ως προς την μορφή που θα λάβει ο μηχανισμός αυτός και την λειτουργία του.

Αν η Ελλάδα είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές τον Απρίλιο του 2017, με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η Eurostat, τότε ο μηχανισμός δεν θα τεθεί σε εφαρμογή. Αν τα δημοσιονομικά στοιχεία, όμως, της χώρας είναι εκτός στόχων, τότε με προεδρικό διάταγμα θα περικοπούν δαπάνες, τις οποίες θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο μηχανισμός αυτόματης περιστολής δαπανών θα τίθεται σε εφαρμογή μόνο στην περίπτωση που δεν εκδοθεί προεδρικό διάταγμα περικοπής δαπανών, και θα «κόβει» δαπάνες από όλους τους τομείς που Αθήνα και πιστωτές έχουν συμφωνήσει, με έμφαση σε μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί να μην υποστούν περικοπές ιδιαίτερα ευαίσθητοι τομείς όπως είναι πχ τα επιδόματα ανεργίας ή τα μέτρα ανακούφισης για τους πιο αδύναμους.

Αθήνα και πιστωτές έχουν συμφωνήσει, σύμφωνα πάντα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, να επανεξετάσουν το μείγμα των περικοπών που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού, πριν την κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του 2016. Όπως και να έχει, ο μηχανισμός θα τίθεται σε εφαρμογή, όπως διευκρινίζεται από κυβερνητικές πηγές, μόνο όταν υπάρχει απόκλιση από συμφωνημένους στόχους και όχι στη βάση εκτιμήσεων για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα εφαρμογής και στο σκέλος των δαπανών και στο σκέλος των εσόδων.

Στο πολυνομοσχέδιο, που κατατίθεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα περιλαμβάνονται, επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και αλλαγές στη διαδικασία του «Πόθεν Έσχες». Συγκεκριμένα, καθήκοντα Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το «Πόθεν Έσχες», θα αναλάβει στο εξής ο Πρόεδρος της εκάστοτε Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ελληνικής Βουλής. Επίσης, θα αυξηθούν τα μέλη της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» με δικαστικούς και θα εξετάζουν μόνο υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς και αιρετούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα