Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στη Δημόσια Υπηρεσία

Θέματα προαγωγών, κινητικότητας και σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων συζήτησε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης με την Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ) με τον κ. Πετρίδη να δηλώνει ότι “για τα πλείστα θέματα φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση” απόψεων με την ΠΑΣΥΔΥ και με τον ΓΓ της Οργάνωσης Γλαύκο Χατζηπέτρου να αναφέρει ότι “υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο ότι και οι δύο πλευρές θέλουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας”.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που είχε με την Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ) όπου συζητήθηκαν θέματα μεταρρύθμισης

της Δημόσιας Υπηρεσίας και συγκεκριμένα θέματα προαγωγών, κινητικότητας και σύστημα αξιολόγησης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης που συζητήθηκαν σήμερα αφορούν την ριζική αλλαγή στο σύστημα προαγωγών με την εισαγωγή γραπτών εξετάσεων για όλες τις επιστημονικές, μεσο-διευθυντικές και διευθυντικές θέσεις, δηλαδή από την Κλίμακα Α11 και πάνω, αλλά και την ριζική αλλαγή στο σύστημα κινητικότητας και προαγωγών όλων των θέσεων της επιστημονικής δομής.

Ανέφερε ότι σε σχέση με την κινητικότητα, εξετάζεται – ακόμη νομικά - σύστημα μετατάξεων των δημοσίων υπαλλήλων από μια υπηρεσία με άλλη, ούτως ώστε οι δομές της δημόσιας υπηρεσίας να μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα.

Είπε ακόμη ότι με τις προτάσεις της Κυβέρνησης το υφιστάμενο ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αντικαθίσταται με ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, που θα βασίζεται σε κλίμακα βαθμολογίας από το 1-100, ενώ διευρύνεται η κινητικότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η περίοδος δοκιμασίας των δύο χρόνων για τους νέους δημοσίους υπαλλήλους κρίνεται υπερβολική και μειώνεται στον ένα χρόνο και θα συνοδεύεται από πιο αποτελεσματικές διαδικασίες αξιολόγησης πριν τη μονιμοποίηση.

“Η ΠΑΣΥΔΥ διατηρεί τις επιφυλάξεις της για κάποιους τομείς όπως το άνοιγμα θέσεων”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “για όλες τις μεγάλες αλλαγές είναι φυσιολογικό ότι θα υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, αφού δεν είναι δυνατό να γίνουν μεταρρυθμίσεις χωρίς να επηρεαστεί κανένας”.

Αναγνωρίζοντας ότι η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων επιδεικνύει από την αρχή ένα εποικοδομητικό πνεύμα και διάθεση για αλλαγή, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι “και η ΠΑΣΥΔΥ θα αναγνωρίσει ότι και η κυβερνητική πλευρά επέδειξε ευαισθησία στις θέσεις της και ουδέποτε θέλησε να λειτουργήσει τιμωρητικά προς τους δημόσιους υπαλλήλους”.

“Κοινός στόχος μας πιστεύω, τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και ΠΑΣΥΔΥ, ήταν να γίνουν εκείνες οι αλλαγές, οι οποίες θα θέσουν ένα οριστικό τέλος στο πελατειακό κράτος και θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό προστασίας της δημόσιας διοίκησης από το ρουσφέτι”, σημείωσε.

Αλλαγές, συνέχισε, “που θα επιβραβεύουν την αξία, και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας”.

Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση εντός του τρέχοντος μηνός ενώ τα σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν το Καλοκαίρι.

Είπε ακόμη ότι η διοικητική μεταρρύθμιση βασίζεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποτελεί μια συνεχή διεργασία και σημείωσε ότι “ως Κυβέρνηση έχουμε καταρτίσει ένα λεπτομερές πλάνο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, του οποίου η υλοποίηση θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί το επόμενο μισό της θητείας αυτής της Κυβέρνησης”, κατά το οποίο θα υλοποιηθούν οι πλείστες μεταρρυθμίσεις

Πρόσθεσε ότι ένα μόνο μέρος αυτού του μεταρρυθμιστικού πλάνου, το οποίο αποτελεί και ένα από τα λίγα εναπομείναντα θέματα για ολοκλήρωση του προγράμματος το οποίο θα μας οδηγήσει στην έξοδο από το Μνημόνιο, αφορά θέματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας, δηλαδή “και εργασιακά θέματα τα οποία σύμφωνα με τα θέσμια συζητούνται μεταξύ κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΜΕΠ όπως το σύστημα προαγωγών, αξιολόγησης, κινητικότητας”.

“Ο διάλογος με την ΠΑΣΥΔΥ θα συνεχιστεί και για άλλα θέματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων στο Δημόσιο Τομέα, το κόστος λειτουργίας της κρατικής μηχανής, αλλά και για τις άλλες ευρύτερες αλλαγές που τροχιοδρομούνται στη δημόσια διοίκηση στα πλαίσια του προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας”, πρόσθεσε.

Μεταρρυθμιστικές δράσεις, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, “που αφορούν την πάταξη της γραφειοκρατίας και των δαιδαλωδών υπηρεσιών, τις αλληλοεπικαλύψεις και την αλλαγή δομών στη δημόσια υπηρεσία, την αλλαγή και αναθεώρηση των αρμοδιοτήτων, την προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών κλπ. Και σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούμε μετά το Καλοκαίρι”.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου χαιρέτισε το γεγονός ότι συνεχίζεται ο διάλογος γιατί για κάποια χρόνια, όπως είπε, είχαμε ξεχάσει τον διάλογο ενώ στην πατρίδα μας είχαμε παράδοση στον κοινωνικό διάλογο και πέρναμε τα εύσημα από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Αναφέρθηκε σε θέματα που είναι πολύ δύσκολα και σε “σοβαρές αντιδράσεις διότι επηρεάζονται συμφέροντα” και σημείωσε ότι εξετάζονται αυτά τα θέματα σε “μια δύσκολη περίοδο που οι μισθοί έχουν παγοποιηθεί και οι δημόσιοι υπάλληλοι όχι μόνο δεν πήραν προσαυξήσεις από το 2013 αλλά αντίθετα πήραν μειώσεις”.

“Οι θέσεις είναι παγοποιημένες και τώρα γίνεται μια σοβαρή αλλαγή. Παρόλα ταύτα συνεχίζουμε τον διάλογο, ανταλλάσσουμε σκέψεις και προβληματισμούς με τους κλάδους μας για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για την βέλτιστη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας”, πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ακόμη πως δεν μπορεί να εισέλθει σε λεπτομέρειες επί των συζητήσεων που διεξάγονται και αναφέρθηκε στο “γεγονός ότι υπάρχει ένας καλής πίστης διάλογος”.

“Ακούσαμε τις θέσεις, τα επιχειρήματα τους προβληματισμούς της επίσημης πλευράς, άκουσαν με πολύ προσοχή τους δικούς μας προβληματισμούς και ο διάλογος συνεχίζεται”, επισήμανε.

Κληθείς να αναφέρει αν υπάρχει σύγκλιση απόψεων στα θέματα που ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι “υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο ότι και οι δύο πλευρές θέλουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας”, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν θα τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα θέματα.

“Δεν αποφασίζουμε και διατάσσουμε στην ΠΑΣΥΔΥ. Υπάρχουν τα συλλογικά όργανα, υπάρχουν και οι κλάδοι που έχουν απόψεις και εισηγήσεις. Θα τις ακούσουμε με πολύ προσοχή και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με την επίσημη πλευρά”, κατέληξε.

Προτάσεις της Κυβέρνησης

Ειδικότερα, σε σχέση με την 1η πρόταση της Κυβέρνησης που αφορά την ριζική αλλαγή στο σύστημα προαγωγών, ο κ. Πετρίδης είπε ότι για όλες τις επιστημονικές, μεσο-διευθυντικές και διευθυντικές θέσεις, δηλαδή από την Κλίμακα Α11 και πάνω εισάγονται γραπτές εξετάσεις και Κέντρα Εξετάσεων, ανάλογα με το επίπεδο, για όλους τους υποψήφιους που πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα. Οι εξετάσεις θα επιμετρούν τόσο την κριτική σκέψη όσο και τις γνώσεις των υποψηφίων.

Ανέφερε ότι μόνο οι πρώτοι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις θα καλούνται για προφορική εξέταση από την ΕΔΥ σε αναλογία 3 υποψήφιοι για κάθε θέση, ενώ ο βαθμός των εξετάσεων θα έχει μεγάλη βαρύτητα στην τελική αξιολόγηση και σημείωσε πως βαρύτητα θα δίνεται επίσης στα επιπρόσθετα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά προσόντα, την πείρα, τη σύσταση του Διευθυντή του Τμήματος, καθώς και τη βαθμολογία της ΕΔΥ.

“Εισάγονται δηλαδή για πρώτη φορά απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και ενώ αναγνωρίζεται η πείρα, καταργείται η αρχαιότητα ως το μόνο κριτήριο επιλογής. Δίνεται η ευκαιρία στους ικανούς αλλά και ενδεχομένως, νεότερους, να διεκδικούν, μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες ανέλιξη σε θέσεις ευθύνης”, επισήμανε.

2. Ριζική αλλαγή στο σύστημα κινητικότητας και προαγωγών όλων των θέσεων της επιστημονικής δομής

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι τα σχέδια υπηρεσίας για τις κλίμακες Α11, Α13, Α14 και Α15 θα διευρυνθούν ούτως ώστε να σταματήσουν να ‘φωτογραφίζονται’ για προαγωγές υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν σε συγκεκριμένα Τμήματα/Υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι “θα δίδεται δηλαδή η ευκαιρία διεκδίκησης όλων των θέσεων προαγωγής σε πολύ περισσότερους ικανούς δημόσιους υπαλλήλους αλλά και ικανά στελέχη του ιδιωτικού τομέα”.

Αναφέροντας ότι “οι θέσεις ευθύνης στο δημόσιο είναι ευαίσθητες και σημαντικές” για την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την επάρκεια του κράτους να εξυπηρετήσει τον πολίτη, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “οι αλλαγές που προτείνουμε διασφαλίζουν ότι σε αυτές τις θέσεις ευθύνης θα ανελίσσονται οι εξαίρετοι”.

3. Παράλληλα σε σχέση με την κινητικότητα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι εξετάζεται – ακόμη νομικά - σύστημα μετατάξεων των δημοσίων υπαλλήλων από μια υπηρεσία με άλλη, ούτως ώστε οι δομές της δημόσιας υπηρεσίας να μπορούν να μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα.

Ανέφερε ότι “για την εφαρμογή όλων των εργαλείων κινητικότητας, θα λαμβάνεται υπόψη και η προθυμία και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από το προσωπικό χωρίς να είναι αναγκαστική η εφαρμογή τους, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετάταξη χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα”.

4. Ο κ. Πετρίδης είπε ότι “το υφιστάμενο ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αντικαθίσταται με ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο εισάγει μηχανισμούς για την ενθάρρυνση της διαφοροποίησης του προσωπικού κατά τη βαθμολόγηση, με την ασφαλιστική δικλείδα ότι δεν θα είναι όλοι εξαίρετοι”.

“Το νέο σύστημα αξιολόγησης θα βασίζεται σε κλίμακα βαθμολογίας από το 1-100. Θα χρησιμοποιείται τόσο για την ανάπτυξη και κατάρτιση του προσωπικού αλλά θα σχετίζεται και με την ανέλιξη του στις θέσεις προαγωγής, ούτως ώστε το προσωπικό να επιβραβεύεται για το ζήλο και την πρόοδο του”.

5. Αναφορικά με την διεύρυνση της κινητικότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι κάτι που τέθηκε έντονα από την ΠΑΣΥΔΥ εδώ και αρκετό καιρό και συζητήθηκε εκτενώς στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου αφορά την διασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος και των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που ενδεχόμενα να μεταφερθούν σε οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου αλλά και το αντίστροφο, των υπαλλήλων Ημικρατικών οργανισμών που ενδεχόμενα να μεταφερθούν στον δημόσιο τομέα ως αποτέλεσμα σειράς μεταρρυθμίσεων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σχετικό με τους υπαλλήλους στα νοσοκομεία στα πλαίσια της αυτονόμησης τους ή και για οργανισμούς που έχουν συμπληρώσει τον κύκλο τους, πρόσθεσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με το σχετικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης το οποίο συζητήθηκε εκτενώς με την ΠΑΣΥΔΥ και το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια της νομοτεχνικής του επεξεργασίας, προσφέρει την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των υπαλλήλων ενώ ταυτόχρονα αίρει και ένα μεγάλο εμπόδιο που αφορά την κινητικότητα των υπαλλήλων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα