Στείλαμε στην Τρόικα το πλαίσιο

Υπό την έγκριση των δανειστών η αφερεγγυότητα
Αν εγκριθεί, θα τεθεί στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής, για να δοθεί το πράσινο φως για την πέμπτη αξιολόγηση της οικονομίας

Στα χέρια της Τρόικας βρίσκεται από χθες το ψηφισθέν από τη Βουλή πολυνομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα για μελέτη και παρατηρήσεις, αν υπάρχουν, ώστε να αποφασισθεί αν αυτό συνάδει με τις απαιτήσεις των δανειστών μας με στόχο να εξασφαλισθεί η συναίνεση του Γιούρογκρουπ για την επόμενη αξιολόγηση

της Κύπρου.

Ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού οι σχετικές συζητήσεις του Υπουργείου με την Τρόικα για το πολυνομοσχέδιο είχαν αρχίσει εδώ και μήνες, γεγονός που καθιστά βέβαιο ότι οι παρατηρήσεις θα είναι θετικές. Στόχος είναι η ετοιμασία έκθεσης, από πλευράς Τρόικας, για το πλαίσιο αφερεγγυότητας πριν από την ερχόμενη Παρασκευή. Την ημέρα αυτή θα συνέλθει ατύπως στη Ρίγα της Λετονίας το Γιούρογκρουπ, το οποίο θα δώσει την εντολή, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, για τη νέα κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο.

Αν εγκριθεί, πάμε για νέα δόση
Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, πάντως, ανέφεραν στη «Σ» ότι η νέα επίσκεψη των πιστωτών θεωρείται βέβαιη και τοποθετείται χρονικά στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Οι ίδιες πηγές τοποθετούν την επόμενη επίσκεψη μεταξύ 26 και 29 Απριλίου, με στόχο την έναρξη της πέμπτης αξιολόγησης και την ετοιμασία του νέου επικαιροποιημένου προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατή η άντληση της επόμενης δόσης, η οποία ανεστάλη λόγω ακριβώς της μη εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις. Όπως είναι γνωστό, η Βουλή δεν συναινούσε στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις πριν από την ψήφιση του πλαισίου για την αφερεγγυότητα.

Η επόμενη δόση περιλαμβάνει και τα 86 εκατομμύρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χρήματα που η Κύπρος δεν πήρε, λόγω ακριβώς της ανατροπής με τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις. Η τελευταία φορά που η χώρα μας πήρε λεφτά από την Τρόικα -350 εκατομμύρια από τον Μηχανισμό Σταθερότητας- ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η τελευταία αξιολόγησή μας από την Τρόικα έγινε το περασμένο φθινόπωρο. Έκτοτε τα πάντα είχαν παγώσει, λόγω ακριβώς της μη εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις.

Αμέσως μετά την κάθοδο της Τρόικας θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για την ετοιμασία του επόμενου επικαιροποιημένου προγράμματος, για το οποίο απαιτείται επίσης έγκριση από το Γιούρογκρουπ. Η επόμενη σύνοδός του είναι ορισμένη για τα μέσα Μαΐου. Αν υπάρξει θετική απόφαση, η χώρα μας θα αρχίσει να επωφελείται και από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έξοδος στις αγορές όταν χρειασθεί
Όπως ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, η έξοδος της Κύπρου στις αγορές δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την ολοκλήρωση του νέου επικαιροποιημένου προγράμματος και την έγκρισή του από το Γιούρογκρουπ.

Θα ήταν άτοπο, σημείωσαν, να βγούμε στις αγορές πριν έχουμε το πράσινο φως των δανειστών μας για τη νέα αξιολόγηση. Εξάλλου αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει ανάγκη, η οποία να πιέζει την Κυβέρνηση για άντληση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έξοδος στη διεθνή αγορά θα γίνει όταν η Κυβέρνηση αισθανθεί ότι είναι ώριμη η στιγμή και όταν εξασφαλίσει συμφέρον επιτόκιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος βγήκε στη διεθνή αγορά το περασμένο καλοκαίρι και δανείστηκε με επιτόκιο 4,75%.

Στο χαμηλότερο ποσοστό πενταετίας τα ομόλογα
Χθες, πάντως, οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων υποχωρούσαν στο πιο χαμηλό επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου (λήξης 2020) στις δευτερογενείς αγορές υποχωρούσε χθες στο 3,83% από 4,1% που ήταν την περασμένη Παρασκευή. Το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας ήταν τον Αύγουστο του 2010, όταν η απόδοση έφτασε το 3,81%.

Πάντως η απόδοση των κυπριακών ομολόγων εξακολουθεί να είναι ψηλή. Στην Ισπανία και την Ιταλία οι αντίστοιχες αποδόσεις ανέρχονται στο 1,4%, στην Ιρλανδία στο 0,7% και στην Πορτογαλία στο 2%. Η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το 3,8%, ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά με απόδοση 12,95.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Κύπρος πήρε από την Τρόικα 6,5 δισεκατομμύρια από τα 10 δισεκατομμύρια του προγράμματος. Μέχρι το 2017, η Κύπρος πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος €7 δισεκατομμυρίων. Από αυτά, τα €2,5 δισεκατομμύρια πρέπει να πληρωθούν φέτος. Η μεγαλύτερη επικείμενη λήξη χρέους και κατά συνέπειαν πληρωμή θα πρέπει να γίνει τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο λήγει εγχώριο ομόλογο €1,1 δις.

«Αντιμετωπίσαμε την εντύπωση»
Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος έχει αντιμετωπίσει την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ότι η κυπριακή οικονομία είναι παρακλάδι της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις φήμες περί εξόδου της χώρας από ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπήρχε παλαιότερα ένα ζήτημα, το οποίο όμως αντιμετωπίσθηκε.

«Θεώρησα και το θεωρώ και θα το λέω σε κάθε ευκαιρία», είπε, «ότι η κυπριακή οικονομία είναι διαφορετική, έχει τη δική της πορεία, τη δική της οικονομική πολιτική, το δικό της πρόγραμμα και κρίνεται εκ των δικών της αποτελεσμάτων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγωνία για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβάλλουμε εκεί όπου μπορούμε, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τονίσει. Εύχομαι η Ελλάδα να αποφύγει κινδύνους και δεν το κρύβω ότι ανησυχώ, αλλά ελπίζω ότι θα υπάρξει ρύθμιση για να διαφυλάξει την πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα. Θεωρώ ότι έγινε πρόοδος στην Ελλάδα και δεν θα πρέπει να πάει χαμένη», τόνισε.

Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει τις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας ότι «δεν θέλω να αναφερθώ σε σενάρια Grexit κι ούτε θέλω να μπω στη διαδικασία των φημών», είπε.

«Η έξοδος της Ελλάδας έχει αποκλειστεί από την ίδια την ελληνική Κυβέρνηση», τόνισε κι εξέφρασε την ευχή να αποφευχθεί ο όποιος κίνδυνος ώστε να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει.

Μια χαρά οι σχέσεις με την Κεντρική Τράπεζα
Ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Κυβέρνησης με την Κεντρική Τράπεζα. Είπε ότι δεν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης και σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο είναι διασφαλισμένη.

«Δεν υπάρχει ανοικτό μέτωπο με την Κεντρική Τράπεζα», τόνισε. «Η συνεργασία εκτελεστικής εξουσίας και Κεντρικής είναι μία χαρά. Προέκυψε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, που αφορά στη Διοικητή και εξετάζεται με τον πιο ορθό νομικό τρόπο. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».

Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ίδιο για το θέμα που προέκυψε με τη Διοικητή της Κεντρικής είναι ξεκάθαρες.
«Θα πρέπει», είπε, «να διασφαλίσουμε τη συνεχή και αρμονική συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής, που είναι οι δυο βασικοί θεσμοί, οι οποίοι χειρίζονται τα θέματα της οικονομίας και συγκεκριμένα του τραπεζικού συστήματος. Επομένως δεν τίθεται θέμα δυσλειτουργίας στη σχέση μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα