Από τη Βουλή στο δικαστήριο

Προστέθηκε στο κατηγορητήριο ο Φειδίας Σαρίκας
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρισε χθες νέο κατηγορητήριο, που περιλαμβάνει το όνομα του βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα για την υπόθεση ΣΑΠΑ. Αντιμετωπίζει 7 κατηγορίες

Η Νομική Υπηρεσία απέσυρε χθες το υφιστάμενο κατηγορητήριο για την υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου (ΣΑΠΑ) και καταχώρισε νέο κατηγορητήριο, στο οποίο έχει προστεθεί το όνομα του νυν βουλευτή της ΕΔΕΚ και πρώην Δημάρχου Πάφου, Φειδία Σαρίκα,

επιβεβαιώνοντας πλήρως και τις σχετικές πληροφορίες που δημοσίευσε η «Σημερινή» σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στις 9 Απριλίου υπό τον τίτλο «"Βουλιάζει" στο ΣΑΠΑ και ο Σαρίκας».

Χθες το πρωί, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο, που συνεδριάζει στην Πάφο, έκανε αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή της ποινικής δίωξης των τεσσάρων κατηγορουμένων, ώστε να συμπεριληφθεί στο κοινό κατηγορητήριο και το όνομα του κ. Σαρίκα, του οποίου η βουλευτική ασυλία ήρθη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακολουθώντας τη νενομισμένη διαδικασία, ο δικηγόρος της Δημοκρατίας, Νίνος Κέκκος, ενεργώντας εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, καταχώρισε το νέο κατηγορητήριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου συνοδευόμενο με αίτημα εκ νέου παραπομπής της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Το Επαρχιακό θα λάβει την απόφασή του σε ακρόαση που ορίσθηκε για τις 27 Απριλίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Το νέο κατηγορητήριο αναμένεται να υποβληθεί στον Φειδία Σαρίκα εντός των επόμενων ωρών, προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να απαντήσει στις κατηγορίες.

Την περασμένη Παρασκευή, όταν οι εξεταστές της υπόθεσης επικοινώνησαν με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Πάφου, προκειμένου να του ζητήσουν να παρουσιαστεί χθες στο δικαστήριο, ο κ. Σαρίκας επικαλέστηκε σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκε το βεβαρημένο πρόγραμμά του ως βουλευτή και την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Αντιμετωπίζει 7 κατηγορίες
Στον πρώην δήμαρχο Πάφου και βουλευτή της ΕΔΕΚ αναμένεται να απαγγελθούν συνολικά επτά κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες οι κατηγορίες της διαφθοράς και του δεκασμού δημοσίου λειτουργού, της νομιμοποίησης εσόδου για παράνομες συναλλαγές, της κατάχρησης εξουσίας, της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, και της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος. Ο βουλευτής έχει αρνηθεί με δηλώσεις του τη διάπραξη των αδικημάτων. Οι κατηγορίες αφορούν τη χρονική περίοδο που υπηρετούσε στη θέση του Δημάρχου Πάφου.

Στο κατηγορητήριο βρίσκονται άλλα τέσσερα πρόσωπα. Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος στον ΔΗΣΥ Γιώργος Μιχαηλίδης αντιμετωπίζει 25 κατηγορίες, δώδεκα ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ Ευστάθιος Ευσταθίου, έξι κατηγορίες ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Βάσος Βασιλείου και οκτώ κατηγορίες ο νυν δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σιαηλής.

Συγκατηγορούμενοι με τους προαναφερθέντες ήταν ο πρώην Δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας και ο τελών σε διαθεσιμότητα Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Ευτύχιος Μαλληκίδης, οι οποίοι έχουν παραδεχθεί την ανάμειξή τους στο σκάνδαλο, έχουν επιστρέψει στο δημόσιο ένα περίπου εκατομμύριο που παραδέχτηκαν ότι έλαβαν ως μίζες από τους εργολάβους και εκτίουν ποινή φυλάκισης έξι ετών που τους έχει επιβληθεί. Ο Σάββας Βέργας έχει μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης μαρτύρων, κατόπιν απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα που εξέτασε σχετικό αίτημα του κ. Βέργα συνοδευόμενο με το αιτιολογικό ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του.

Δυο μαρτυρίες
Η ποινική δίωξη εναντίον του Φειδία Σαρίκα, του οποίου η βουλευτική ασυλία ήρθη κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου, βασίζεται κυρίως σε δύο μαρτυρίες που η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία πιστεύουν πως εμπλέκουν τον βουλευτή στην υπόθεση. Η πρώτη μαρτυρία είναι από τον καταδικασθέντα Γενικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ, Ευτύχιο Μαληκκίδη, και η δεύτερη από τον Ελλαδίτη καθηγητή Γεώργιο Μπάφα. Σημειώνεται πως ο βουλευτής έχει αναστείλει, με δική του απόφαση, την ιδιότητα μέλους της ΕΔΕΚ και απέχει από την κοινοβουλευτική και κομματική δράση του Κινήματος.

ΕΔΕΚ: «Πλήρης εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη»
Η ΕΔΕΚ, διά του γραμματέα τής Κεντρικής Επιτροπής, Χρύσου Τουλούπη, εξέδωσε χθες γραπτή δήλωση, στην οποία υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Φειδίας Σαρίκας με επιστολή του, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2015, είχε αυτοβούλως αναστείλει τη συμμετοχή του «στα διάφορα συλλογικά όργανα, την κοινοβουλευτική ομάδα και γενικά στις δραστηριότητες του Κινήματος», μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό. Στην ανακοίνωση η ΕΔΕΚ εκφράζει πλήρη εμπιστοσύνη στον θεσμό της Δικαιοσύνης και αναμένει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα