Σταθερο και χαμηλό παραμένει το αξιόχρεο της Ελλάδας

Στάσιμη στα χαμηλά παραμένει η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση του διεθνούς οίκου DBRS, ο οποίος διατηρεί το αξιόχρεο της χώρας στο CCC.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και στη σταθεροποίηση του

χρηματοπιστωτικού της τομέα.

Ωστόσο, εκείνο που υπογραμμίζεται είναι οι σοβαρές πολιτικές προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές την άνοιξη, την ώρα που η αντιπολίτευση πιέζει σθεναρά για άμεση προσφυγή στις κάλπες, γεγονός που θα φέρει αναταραχές στην, έστω και ασθενική, οικονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το αξιόχρεος της Ελλάδας παραμένει στην κατηγορία CCC (high), με σταθερή προοπτική, βαθμίδα που αντανακλά, αφενός την προαναφερθείσα πολιτική επισφάλεια, αφετέρου τα πολύ υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας λήφθηκαν προσωρινά μέτρα για ελάφρυνση του χρέους.

Όπως αναφέρουν αναλυτές του DBRS πρόοδος έχει επέλθει και στο ζήτημα των capital controls, με τη σταδιακή τους άρση να βοηθάει τη ροή του χρήματος και την μικρή «ανάρρωση» του πληγωμένου τραπεζικού τομέα. Εκείνο για το οποίο, ωστόσο, ανησυχούν οι αναλυτές, είναι η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς και η δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να παρέχει στήριξη στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, μέσω της χορήγησης δανείων και άλλων χρηματοδοτήσεων.

Στα «δυνατά χαρτιά» της Ελλάδας, σύμφωνα με τον DBRS, αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο φόβος του Grexit δεν έχει παρέλθει πλήρως από τις αγορές, με πολλούς οίκους και εταιρίες επενδύσεων να «τρέχουν» ακόμα τα σενάρια της δραχμής στις προσομοιώσεις τους για τον υπολογισμό του κινδύνου.

Άλλο ένα θετικό, το οποίο βρίσκει ο διεθνής οίκος, είναι η πρόσβαση στη χρηματοδοτική στήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο SSM, καθώς και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα